Димитър Попов: Незаконно сметище край Бадлево трови почвата и водата

Снимка: Архив

От общинското ръководство издирват виновника за замърсяването, за да му наложат глоба, каза още природозащитникът

 

Нерегламентираното сметище край гърменското село Балдево може да доведе до екокатастрофа. Тези притеснения изрази природозащитникът Димитър Попов. Сметището се намира до река Места и много лесно може да зарази водата и почвата, върху която е разположено, е мнението на природозащитника.

„При разговора ми с кмета на община Гърмен Минка Капитанова тя потвърди, че е нерегламентирано. Обаче не могат да открият виновника за замърсяването, за да му наложат глоба“, обясни още Попов.

По информация на местни жители сметището е там от поне десет години. Намира се в частен имот. Не се знае обаче кой си изхвърля боклуците там. Отпадъците на община Гърмен се депонират на регламентираното за това депо край Гоце Делчев.

Наша проверка установи, че нерегламентираното сметище е обхванало много голяма площ от ниви край Балдево. Гледката е кошмарна – разпръснати навсякъде чували с боклуци, които разнасят ужасни миризми. Множество полиетиленови торби, излезли от употреба електроуреди и стари дивани замърсяват околната среда и почвата край селото.

За случая е информирана РИОСВ – Благоевград.