Депутатът от ГЕРБ Радослава Чеканска на приемна в Дупница: 1 300 000 пенсионери ще получат коледна добавка от 40 лв., очакват се нови 6000 работни места в България

Регулярни въпроси, касаещи имотни, инфраструктурни и социални казуси, поставиха граждани по време на приемна на депутата от ГЕРБ Радослава Чеканска. Примният ден се състоя в град Дупница, като освен дупничани интерес да се срещнат с народния представител проявиха и жители на съседни населени места. Пред по-възрастните хора, дошли на приемния ден, Чеканска припомни, че правителството отново ще отпусне коледни добавки за пенсионерите. Добавката е в размер на 40 лв. и с нея ще се подпомогнат близо 1 300 000 пенсионери. Общата отпусната сума е в размер на 51 624 000 лв., като добавките са предвидени за хора, получаващи пенсия до 348 лв.

Актуални политически и обществени теми от последните седмици коментираха още граждани, посетили приемната на народния представител от ГЕРБ. Депутатът ги увери, че голяма част от информацията, която опонентите тиражират в медийното пространство, е изопачена и манипулирана. Чеканска посочи, че трябва да бъдем крайно внимателни с фалшивите новини и да бъдем по-критични към това, на което попадаме в социалните мережи. В тази връзка говоренето за „катастрофален срив на инвестициите“ народният представител определи категорично като непознаване на данните. В подкрепа тя посочи, че преките вложения от чужбина за настоящата година надвишават миналогодишното ниво. До края на 2018 г., само по Закона за насърчаване на инвестициите, се очаква издадените сертификати за инвестиционни проекти да бъдат около 29. Общо планираните инвестиции по тях ще са около 1,6 млрд. лв., което пък се очаква да създаде близо 6000 нови работни места в страната.

Бе коментиран и докладът на Европейската комисия за напредъка на България по показателите от Механизма за сътрудничество и оценка. „Втора поредна година България получава положителна оценка. Напредъкът ни от началото на 2017 г. насам е позитивно оценен. Както в предишния доклад, така и в този не се добавят нови препоръки. Това е доказателство за устойчивостта на резултатите, които постигаме. Три от общо шест показателя, по които страната ни е оценявана, вече се считат от ЕК за предварително изпълнени“, коментира народният представител от Дупница. Чеканска посочи още, че в доклада ясно е казано, че при запазване на сегашното темпо на работа по препоръките догодина – преди края на мандата на настоящата ЕК, ще има още един доклад, с което Механизмът за сътрудничество и оценка трябва да приключи.