Кметът на Ихтиман Калоян Илиев: Кандидатирам се за нов мандат, в града има доста инвеститори и глад за работна ръка

Калоян Илиев
  • Формулата за кметския успех е много работа и лишаване от лично време

  • Доста от работещите в община Ихтиман са млади хора и се надява да останат на тези си постове, защото са кадърни

 

 

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев има намерение да се кандидатира за още един мандат. Това заяви самият той в свое интервю. Четете още за инвестициите, европейските средства и каква е формулата за успеха на градоначалника в следващите редове:

Кметът Илиев на откриването на нова спортна площадка

– Ще продължа да градя улици, бизнес, работни места и инвестиционен микроклимат в Ихтиман. Това обещахте като кандидат от ГЕРБ за кмет на Ихтиман през този мандат. Продължихте ли и изпълнявате ли обещанието си?

– Мога да твърдя, че съм изпълнил обещанията си, работи се по предизборната програма и доста неща от нея са изпълнени. Направени са доста улици, в момента се кандидатства с проект за една от главните улици пред фонд „Земеделие”.

 – Преди да станете кмет, сте се занимавали с бизнес, бизнесът или политиката е Вашето успешно поприще?

– Може би кметският стол е по-голям успех. Има още какво да се надгражда в община Ихтиман и смятам и през следващата година да се кандидатирам за кмет. Аз съм първият кмет на Ихтиман, избран още на първи тур, и се надявам и следващата година да повторя този успех.

– Каква е Вашата формула за кметски успех?

Обновеният вход на Ихтиман с нова пътна маркировка

– Това е много работа и лишаване от лично време.

– Как работи администрацията с бизнеса?

– Досега не съм имал оплаквания нито от бизнеса, нито от хората в администрацията. Всеки, който дойде за някаква услуга в общината, е добре обслужен и това се оценява.

 – Как се справяте с проблемите на общината, какви трудности срещате? Какви европейски проекти е спечелила и реализирала общината и на каква стойност?

– Когато през 2011 г. бях избран за кмет, общината беше в недобро финансово състояние, имаше доста задължения за разплащане. През 2015 г. общината излезе на чисто и дори беше сред отличниците в България според доклада на Министерството на финансите. Вкарани са  доста европейски средства, 40 милиона само през първия ми мандат, като тук не включвам водния цикъл, който е на стойност 28 милиона. През 2011 г. официалната безработица е била 36%, а в момента е под 15%. Има доста инвеститори, а в момента дори има липса на работна ръка.

– За добро или за зло е близостта на Ихтиман до столицата?

Централният площад на града е обновен.

– От една страна, близостта до София и по-ниските данъци привличат инвеститори, но от друга – много от квалифицираните кадри работят в столицата заради по-високите заплати. Точно това трябва да бъде и перспективата пред държавата, защото хората, които работят в държавната и общинската администрация, са с едни от най-ниските заплати. Доста от работещите в община Ихтиман са млади хора и се надява да останат на тези си постове, защото са кадърни и имат желание за работа. Най-много се гордея с проекта за централния площад. Той е на стойност от 1,6 милиона. Направихме едно бижу, което гостите на Ихтиман оценяват. Центърът не беше пипан от 60-те години на миналия век, когато е построен, беше доста сив, сега е много по-различно. Калоян Илиев разговаря с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.