Ердоган призовава Русия и Украйна да преговарят

Турският президент Реджеп Ердоган призова Русия и Украйна да работят заедно, вместо да влошат отношенията си, тъй като Турция иска Черно море да бъде мирно море, съобщават турски медии.

В изказване по време на партийно събитие, в което той обяви кметските кандидати на предстоящите местни избори в Турция, Ердоган заяви, че “във време, когато светът е в ноктите на сериозни заплахи, ще се радваме да видим как Русия и Украйна да стоят заедно, а не един срещу друг.” Той добави, че Анкара иска да остане в добри отношения както с Русия, така и с Украйна.

В неделя Русия конфискува три украински кораба, твърдейки, че са нарушили границата. Корабите се опитали да влязат в Азовско море през Керченския пролив край бреговете на Крим, като по този начин навлизат във “временно затворената зона на руски териториални води”, според Москва.

Украйна наложи военно положение в отговор на руските действията, но също така потвърди, че офицери от разузнаването са били на борда на корабите, които Русия описа като “преднамерена провокация”.