Върховната Рада на Украйна утвърди въвеждането на военно положение в Украйна за 30 дни, съобщи ТАСС.

Украинската Върховна Рада покани международни организации да изпратят свои наблюдатели в района на Черно и Азовско море и предложи на морските държави да изпратят в региона бойни кораби, за да предотвратят по-нататъшна ескалация на напрежението от страна на Русия.

Президентът Петро Порошенко заяви, че военно положение ще бъде въведено във всички гранични области на Украйна и в морската акватория на Черно и Азовско море. Военното положение ще е в сила в граничните области с Русия – Виницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска, Херсонска, както и териториалните води в акваторията Азов-Керч.

Военното положение е особен режим, който предвижда специални пълномощия на държавните органи за предотвратяване на заплахите. Временно ще се ограничат гражданските права и свободи. Военните и държавните власти получават по-широки пълномощия.

Върховната Рада прие постановление следващите президентски избори в страната да се състоят на 31 март 2019 г.

Постоянният представител на Украйна в ООН Владимир Елченко заяви по време на извънредното заседание на Съвета по сигурност на ООН, че един от шестимата ранени украински моряци е в критично състояние. „Украинските кораби „Бердянск“ и „Никопол“ бяха повредени (след обстрел), след което украинските съдове били принудени да спрат, те били завзети от руските спецчасти ФСБ. Шестима украински моряци са били ранени, трима от тях – сериозно. По предварителна информация един човек е в критично състояние“, заяви украинският дипломат. По думите му провокацията с употреба на оръжие срещу украинските кораби в Керченския пролив били „съзнателно изостряне на ситуацията в региона за получаване на контрол над Азовско море, прието от висшето руско военно ръководство“, каза Елченко.

„Съществуват неопровержими доказателства за това, че агресивните действия на Руската федерация са били планирани и разрешени от висшите руски военни ръководители“, заяви постоянният представител на Украйна в ООН.