НАП ще окаже пълно съдействие на правоохранителните органи по случая със задържания с подкуп служител

Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите ще окаже пълно съдействие на правоохранителните органи по случая със задържания данъчен служител с подкуп от 15 000 лева. Това заявява ръководителят на агенцията Галя Димитрова, цитирана от пресцентъра на ведомството. “Корупцията няма място в НАП. Абсолютно неприемливо е заради един случай да се обезценява работата на всички служители на агенцията”, категорична е Димитрова. Тя добавя, че ще бъдат предприети незабавни дисциплинарни мерки срещу заловения с подкуп служител.

Служители на НАП са изнудвали управител на търговско дружество, обект на рутинна данъчна ревизия. След приключването й го уведомили, че са установили недекларирана данъчна печалба за близо 800 000 лева и за да не сигнализират прокуратурата, му поискали 45 000 лева. Това съобщиха на пресконференция ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В ареста е единият данъчен, задържан при получаване на първата вноска подкуп от 15 000 лева. Това станало на среща в центъра на столицата вчера, обясниха Русинова и Спиридонов:

“Уведомен е, че дори му е направена отстъпка, тъй като по принцип те взимали по 8 процента, но в конкретния случай решили да поискат 4 процента”, каза Русинова.

“Това е елемент от тези корупционни практики, първоначално да ви обяснят колко много сте сгрешили и дължите, а пък след това по този начин да ви мотивират да заплатите съответната сума, пък те ще ви помогнат. Дали сте сгрешили, или дали дължите, това е друг въпрос”, коментира Спиридонов.

Градският прокурор Емилия Русинова уточни, че разследването продължава и най-вероятно ще има още обвиняеми.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: bnr.bg