С по една икона на св. Димитър 158 войници заминаха за Афганистан, Каракачанов в Благоевград: И Господ да бях, нямаше да мога да реша проблемите в армията

И Господ да бях, нямаше да реша за година и половина  трупаните в продължение на 28 години проблеми в армията.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Благоевград на тържествения ритуал по изпращане на 37-ия контингент на Българската армия за участие в мисията на НАТО в Афганистан.
Военният министър подари по една икона на всичките 158 военнослужещи, които заминават на мисия в Афганистан, и им пожела да се върнат живи и здрави.

На националния командир на контингента полковник Митко Димитров министър Каракачанов пожела успешна мисия и също му подари икона на свети Георги – светеца, който закриля всички наши войски.

„Пожелавам ви да се държите един за друг, да се пазите и да пазите честта и достойнството на Българската армия. Използвайте наученото, дръжте се достойно и най-вече – върнете се живи и здрави в Родината”.
Каракачанов припомни, че кабинетът два пъти вдига заплатите на военнослужещите. Предвижда се да започне модернизация на танковете Т-72, а 23 милиона лева ще бъдат инвестирани в сграден фонд и в помещения, в които живеят или се обучават военни. „Там те ще са далеч от България в една трудна обстановка. Всеки ден в Афганистан има атентати, като някой път нападенията са в близост до нашата база – предимно в Кабул. Ситуацията е много напрегната“, каза още министър Каракачанов. На церемонията присъства и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Същевременно ще има нов подход при определянето на доставчиците на храна за армията. Обсъждат се възможностите местни производители да снабдяват военните формирования с прясна храна, каза още Каракачанов в Благоевград. Категорично ще бъде прекратена практиката търговски фирми да печелят за сметка на войската от изхранването на военнослужещите. Всички опити за спекулации по тази тема от фирми и политици няма да се получат, подчерта министърът. По време на церемонията по изпращане на 37-ия контингент за Афганистан със заповед на министъра на отбраната бяха наградени тримата военнослужещи от състава на Бригадно командване-Благоевград, спасили човешки живот при пожар в село Пиперков чифлик. “Да си военен, е професия. И както във всички професии, и тук хората трябва да получават добро възнаграждение, да имат добър социален пакет, за да работят добре”, допълни министърът на отбраната. Той се надява, че тази година ще бъде преодоляна негативната тенденция броят на напускащите армията да бъде по-голям от броя на постъпващите.