Мая Манолова показа килията на бившата кметица Иванчева, препоръча да се направи ремонт

Омбудсманът Мая Манолова разпрати до медиите снимки от килиите на бившия кмет на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова.

На тях се вижда какви са условията в помещенията, където двете са вече седми месец. Иванчева и Петрова са подсъдими за получаване на подкуп в особено големи размери. Те са под стража от момента на задържането им на 17 април т.г. На 18 октомври първоинстанционният спецсъд със съдия Иво Хинов промени мярката за неотклонение в домашен арест, с отлагане една седмица, за да бъде разпитан и последният свидетел служител на район “Младост”, но апелативният спецсъд отмени определението и остави жените в ареста. На 16 ноември мярката отново бе променена в домашен арест, този път безусловно и без отлагане, но апелативният съд светкавично спря изпълнението.

Предстои произнасяне по същество на апелативния спецсъд. От самото начало на процеса двете многократно се оплакаха от условията в ареста на ул. “Майор Векилски” в София. В писмо до правосъдния министър Цецка Цачева тя обясниха, че прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни, че в нарушение на закона стотици неосъдени лица са държани постоянно заключени.

Посочват, че сградата не се поддържа и по разпадащата й се фасада растат дървета, а от неизправни кранчета и от канализацията има непрекъснати течове. Иванчева и Петрова подадоха жалба и до омбудсмана. Това предизвика проверка на екип на Националния превантивен механизъм (НПМ), който наблюдава местата за лишаване от свобода и всяка година пише доклад за тях. Инспекцията е била извършена на 27 ноември. Именно от тогава са и снимките, които Манолова разпространи. От тях обаче не се разбира коя точно е килията на Иванчева и коя на Петрова, но се потвърждават основанията на двете да се оплачат за условията в килията. Установено е, че дневната светлина не отговаря на изискуемия минимум заради малкия размер на прозореца в килията. Преградните стени, отделящи тоалетната от спалното помещение, пък били изградени наполовина, въпреки че трябва да са до тавана. Проверката е показала още, че аспирацията в килията работи, но поради броя на настанените арестанти и предвид наличието на централно отопление достъпът до свеж въздух е недостатъчен. “Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната, да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв.м препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения”, пише Манолова до Цачева.