Цените на такситата в Банско няма да скачат, съветниците и кметът Икономов: Увеличението между 70 и 100% е необосновано

Общински съвет-Банско даде зелена светлина за подписване на договори за побратимяване с два града – Нюлюфер, Турция, и Кранска гора, Словения. Бяха одобрени промени в две общински наредби. Текстовете в Наредба №1 за осигуряване на обществения ред на територията на община Банско се допълват с разпоредби, касаещи контрола върху шума в урбанизираните територии. С промените полицейските служители ще могат да упражняват реален контрол в случаи на оплаквания. В Наредбата за преместваемите обекти се предвижда въвеждане на допълнителни ограничения при поставянето на тези временни постройки по отношение на техния размер, визия и функционалност. С тези текстове на практика се стараем постепенно да ограничим присъствието на подобни обекти, които през годините загрозяваха облика на Банско в района на туристическата зона.

Цената на таксиметровите услуги в Банско остава непроменена и през 2019 година. Това реши ОбС-Банско на провелата се редовна месечна сесия, на която бе разгледано предложение на таксиметровите превозвачи, извършващи дейност на територията на курорта, за актуализиране цената на услугата.
Местните парламентаристи сметнаха, че новата цена, която предвижда увеличение между 70 и 100% за някои от тарифите, е необоснована. От общо 17 присъстващи на заседанието общински съветници шестима гласуваха със „за“, а останалите 11 се въздържаха и предложението не бе прието.
Така тарифите на таксиметровите услуги в Банско запазват цените си от 2017 година, а именно: минималните и максимални дневни цени за километър пробег остават съответно 1,50 и 2,50 лв., а нощните – 2,00 и 3,50 лева. Първоначалната такса също се запазва на 1 лев. Същата е стойността и на цената за повикване, а 1 минута престой остава 75 стотинки.
Против предлаганото увеличение се обяви и кметът на Банско Георги Икономов. Той бе категоричен, че и сега цените са достатъчно завишени, а услугата е скъпа както за местното население, така и за туристите. Градоначалникът подчерта, че и при сега действащите цени таксиметровите превозвачи имат достатъчно голям диапазон и могат да варират.

 

 

Снимките

Съветниците одобриха промени в две общински наредби.

Против предлаганото увеличение се обяви и кметът на Банско Георги Икономов.