Оборудваха ВИП стая за майки в родилното отделение на кюстендилската болница с дарение от 4560 лв.

Д-р Валери Томов
  • Д-р Валери Томов: Има 2 нови анатомични легла, нови матраци и детски легла, телевизор, мини бар, подът е с антибактериално покритие

 

Д-р Светлана Ризова и Зорка Златева

Родилното отделение в кюстендилската болница се сдоби с нови придобивки след щедро дарение от Лейдис клуб. Отделението вече разполага с модерна ВИП стая, която бе ремонтирана и оборудвана. Сумата от 4560 лв. бе събрана на благотворителен бал през месец юни по случай 10 години от създаването на Лейдис клуб.

“Искам да благодаря на Лейдис клуб за съдействието, направихме една модерна и изпипана във всяко отношение стая, която да задоволи изискванията на младите майки. Банята също е нова. Има 2 нови анатомични легла, нови матраци и детски легла, телевизор, мини бар.

Новата модерна ВИП стая

Подът има специално антибактериално покритие, за което благодарим на г-н Малинов. Разполагаме с удобства за всяка млада майка, приличащи на домашни, без да се притеснява, че е в болница”, каза началникът на Акушеро-гинекологичното отделение на кюстендилската болница д-р Валери Томов. Част от дарената сума, която не е изразходвана, ще бъде използвана за пребоядисване и на другите стаи в Родилно отделение, а д-р Томов уточни, че документите за всички разходи ще бъдат предадени на дарителите.

На посещение в отделението бе Зорка Златева като представител от Лейдис клуб, която остана много впечатлена от рязката промяна на ВИП стаята и преди всичко от уюта, който лъха от нея. “Видях стаята и съм много доволна и от изпълнението, и от качеството. Няма усещане, че си в болнично отделение. Обстановката предразполага, което бе и една от целите ни. Като представител на Лейдис клуб искам да кажа защо решихме да дарим събраните средства от последния ни бал на АГ отделението. Няма нищо по-високо от хляба и децата. Децата, които са бъдещето на България. Поканихме на бала съпричастни хора и сме доволни, че това дарение става на нашата 10-годишнина”, сподели Зорка Златева.

Неонатологията в кюстендилската болница също има с какво да се похвали. Отделението разполага вече с нов апарат – билирубинометър, който е за неинвазивно изследване на билирубин.

“Благодарение на този апарат децата няма да усещат иглата, когато се налага да им взимаме венозна кръв. При новородените има често т.нар. бебешка жълтеница. Зависи от поредността на раждането, кръвната група на майката. Децата от второ-трето раждане са по-рискови за такава жълтеница. Имаме за лечението и хубава интензивна лампа за фототерапия. Задължително реагираме още в първите дни, защото пазим мозъка на детето. Отделението е много добре оборудвано с апаратура, кувьози, перфузори, монитори, а едно от последните ни дарения е на детски легла. Условията се подобряват непрекъснато, което ни радва”, коментира началникът на отделението по неонатология д-р Светлана Ризова и допълни, че абсолютно всичко, което в България може да се предложи като един добър стандарт, отделението го има и не пропусна да се похвали, че има увеличение спрямо миналата година и на ражданията.