Жандармерия нахлу в ромския квартал на Кюстендил, проверяват се търговски обекти

Говорителят на Районната прокуратура Галина Димитрова

Целта е да се установи какъв е броят на обектите, извършващи търговска дейност, и кои от тях работят извън правилата, каза говорителят на Районната прокуратура Галина Димитрова

 

Полиция и жандармерия окупираха ромския квартал в Кюстендил. Екипи на контролни органи и на общината проверяват за незаконна търговия обект по обект. Масираната операция се обезпечава от полицейска охрана, включена е и жандармерия. Резултатите ще бъдат обявени до 15 януари догодина. Операцията се прави по сигнал на Икономическа полиция към Областната дирекция на МВР за незаконна търговия в 12-хилядния ромски квартал “Изток”. Екипи на Областната агенция по контрол на храните, на НАП, пожарна проверяват от издадени разрешителни за търговска дейност до нарушения при ежедневните продажби и реализацията на стоки, включително на акцизни – цигари, алкохол и други.

“Засиленото присъствие на служители на полиция и жандармерия в ромския квартал „Изток” в Кюстендил е заради обезпечаване на нормалното извършване на съвместни проверки. Целта е да се установи какъв е броят на обектите, извършващи търговска дейност в квартала. В хода на проверката ще се установи кои работят извън правилата. Това е в задълженията на всяка една от контролните институции, но с оглед да не ходят поотделно, се действа съвместно”, каза на пресконференция пред медиите говорителят на Районната прокуратура Галина Димитрова.

Отрано сутринта в няколко държавни институции, с подкрепата на жандармерията и полицията в Кюстендил, влязоха в ромската махала в областния град, а слуховете за тяхното присъствие бе от издирване на лица с криминална история до претърсване на адреси за наркотични вещества. В късния следобед стана ясно, че се проверяват всички търговки обекти, за да се установи каква част от тях работят извън законовите регламенти.

Операцията се провежда под надзора на Районна прокуратура- Кюстендил и в нея участват служители на Главна дирекция „Фискален контрол” на НАП, Областната дирекция по безопасност на храните, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

По думите на говорителя на Районната прокуратура проверяват се всякакъв вид търговска дейност, което е задължение на контролните институции.

„Бяха предприети действия по осъществяване на съвместни проверки. Поради тази причина бяха извикани и екипи от полицията, които да обезпечават мероприятието. Проверката е разпоредена по линия на надзора за законност от прокурор Радостина Стоянова след сигнал до прокуратурата от началника на Икономическа полиция към ОД МВР-Кюстендил. Твърде вероятно е в хода на проверките да бъдат установени и акцизни стоки, може и ние да имаме наказателни дела”, каза още Галина Димитрова.

Според нея е поставен срок до 15 януари 2019 година, до който трябва да бъдат изпратени всички резултати от извършващите се проверки, а при установяване на нарушения ще бъдат съставяни актове съгласно законодателството, а проверката в ромския квартал продължават да тече.