Обмислят списък за брой шофьори на една кола заради системата “бонус-малус”

Снимка: БГНЕС

Обмисля се въвеждане на пълен списък колко шофьори могат да карат една кола при сключване на “Гражданска отговорност” заради системата “бонус-малус”. Комисията за финансов надзор – КФН, е готова с алтернативен вариант за въвеждането на новата система. МВР, Министерството на транспорта и КФН представят системата, според която изрядните шофьорите ще плащат по-ниска застраховка, а нарушителите – по-скъпа.

Критиките срещу КФН са, че се използва чужд консултант, който не е наясно с българската действителност и че наредбата се изготвя твърде бързо, съобщава БНТ. Комисията коментира, че изцяло се доверява на данните на МВР и в България има 3,1 милиона автомобила, а със санкции са 1,3 милиона, като 200 хиляди са шофьорите с повече от една санкция на година.

От Пътна полиция предлагат да не се отразява на застраховката превишена скорост над 10 км, а само ако е над 20 км. “В МВР вече работим доста напред с много системи, които ще локализират такива водачи в автомобили и с камерите за скорост също има такива предвидени възможности”, добави Росен Рапчев от КАТ.

 

“Имаме интересен български подход – заразно зло, което се предава от човек на автомобил и от автомобил на човек. Ако един лош водач му кажем твоята гражданска е 1200 лв., защото през годината си направил 2 катастрофи, имаш 5 фиша за скорост и ти си в 18-и рисков клас, той ще кара без гражданска”, обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи.

“Приветстваме “бонус-малус” системата, вярваме, че тя трябва да бъде въведена, но трябва да се бърза бавно. Всички тези детайли, които са проблем, трябва да бъде помислено върху тях и едва тогава ние ще получим една справедлива система. Увеличавате данъците, ГО, цените на винетките. Трябва да има социална справедливост, а в случая се опитвате да ни предложите една осакатена, лоша “бонус-малус” система”, коментира Дияна Русинова от Института за пътна безопасност.

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов допълни, че министерството се е посъветвало с много хора, които се занимават с пътна безопасност, и много се надява да се направи един продукт, който да дисциплинира по някакъв начин некоректните водачи.

Зам.-директорът на ИА “Автомобилна администрация” Дамян Войновски обясни, че ако се открие, че има някакви несъвършенства в системата, те могат да бъдат коригирани впоследствие и това е заложено и в проекта на наредбата. “КФН и ГФ могат да анализират резултатите и съответно да извършат промени в изчисленията. Така че да се наблегне на положителните ефекти от системата и да се намалят неприятните въздействия”, допълни той.

“В застраховката да бъдат вписани всички лица, които имат право да управляват автомобила. Това е алтернативата и основата, върху която мислим”, коментира шефът на КФН Карина Караиванова.

КФН обяснява, че с въвеждането на “бонус-малус” първата година ще е нулева, а после 88% от шофьорите ще плащат по-ниска застраховка, между 10 и 30% ще са тези с повишена застраховка и под 1% ще са най-високите застраховки.

В началото на ноември вътрешният министър Младен Маринов заяви, че пътнотранспортните произшествия трябва да бъдат намалени с 50%. Пътищата в страната трябва да бъдат по-сигурни, за да се предотвратят повече катастрофи и да се запазят повече човешки животи и съдби.

На 7 ноември зам.-председателят КФН Владимир Савов обясни, че “бонус-малус” отчита, когато автомобил втора ръка е управляван от водач с много провинения, като това ще се отрази на размера на “Гражданска отговорност” и ще трябва да се внимава какви коли се купуват.

На 9 ноември КФН излезе с обяснения и отговори защо е нужна новата система и коментира, че иска “малус” за нов купувач, за да няма формални прехвърляния.

 

 

 

 

 

Източник: news.bg