ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПРИКЛЮЧВА ЗНАЧИМИ ЗА ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО НА СТОЛИЦАТА ПРОЕКТИ

София ще бъде с по-сигурна услуга за предстоящите празници

ЧЕЗ Разпределение приключва два от най-значимите си за електрозахранването на София проекти за 2018 г. – подмяната на кабел 110 kV „Драгалевци“ и реконструкцията на подстанция „Витоша“. С инвестицията от 6.3 млн. лв. в двата обекта компанията ще предостави по-сигурно електрозахранване за голяма част от столицата през предстоящите коледни и новогодишни празници, по време на които традиционно се повишава консумацията на електроенергия и товарите по мрежата.

На мястото на стария маслен кабел е поставен 3 км нов сух кабел с много по-сигурна изолация, а в подстанция „Витоша“ е извършена пълна подмяна на разпределителната уредба. С изпълнението на двата проекта ще се повиши надеждността на електрозахранването в 12 столични квартала в районите Триадица, Лозенец, Красно село, Студентски, Витоша и Изгрев.

„В реализирането на двата обекта, освен огромен финансов ресурс, са вложени много усилия на служители на компанията. Те денонощно работиха и следиха за успешното му изпълнение и създадоха необходимата организация за работа с цел по-бързото му завършване. Сега се радвам да съобщя, че в навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници сигурността на електрозахранването в София е повишена многократно“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

„Подмяната на кабела беше изключително трудна за изпълнение, защото той преминава през силно урбанизирани площи в районите Триадица и Лозенец. Благодарни сме за търпението на гражданите в тези райони, защото временните неудобства, които ние се постарахме да сведем до минимум, ще доведат до спокойствие в дългосрочен план. Реконструкцията на подстанция „Витоша“ също беше сложен проект поради мащабите на съоръженията. Над 100 000 домакинства и бизнес  клиенти, както и за болници, транспорт и др. вече ще бъдат с по-надеждно електрозахранване. Благодаря на институциите за съдействието, което получихме по време на работата“, допълни Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Ръководството на ЧЕЗ пусна в експлоатация новите съоръжения на официално събитие на 4 декември на територията на подстанция „Витоша“.