Франция отлага с 6 месеца увеличаването на акциза върху горивата

Френският премиер Едуар Филип обяви шестмесечен мораториум върху повишенията на акцизите върху горивата. Именно планираното увеличение от догодина беше в основата на бурните протести в страната през последните две седмици. Правителството се ангажира за обществен диалог в следващите месеци.

Акцизите върху горивата във Франция няма да се повишат от 1 януари – това съобщи премиерът Едуар Филип. Правителството замразява за шестмесечен срок три основни мерки, които предизвикаха протеста на “жълтите жилетки”: покачването на акцизите върху горивата, изравняването на акцизите за бензина и дизела и на това на таксите за дизел между частни и служебни потребители. През същия период няма да се повишат и цените на газа и електричеството.

“Трябва да сме слепи и глухи, за да не чуем гнева на французите”, обясни премиерът, който обобщи заключенията си от срещите си през последните дни с протестиращи и с водачите на всички парламентарно представени партии, които настояваха за този мораториум.

Правителството се ангажира за диалог през този период, за да намери консенсусно решение. Той трябва да се проведе до 1 март.

“Всички французи имат право да протестират, но и право на безопасност”, заяви Едуар Филип по повод размириците през последните дни.

Още преди изявлението някои протестиращи вече обявиха мерките за недостатъчни.

Отмяната на увеличаването на акциза бе едно от основните искания на лидерите на „жълтите жилетки“, заедно с по-висока минимална заплата и връщането на данък „богатство“ за печелещите повече, който бе отменен миналата година.

Макрон решил да замрази планираното увеличение на акциза късно в понеделник.

 

 

 

Източник: bnr.bg