• Петър Петров: Искахме да предадем духа на жените от Разлог – силни и непоколебими

Красиви разложки момичета и уникални носии от този край красят календара за 2019 г. на „Българските корени“ и Исторически музей – гр. Разлог. Календарът „Корените на Разлог“, с автентични народни носии от Разложкия край, ще бъде представен официално на 7 декември в читалище „15.IX.1903“.

„Корените на Разлог“ е календар, запечатал красотата на това кътче земя на Мехомия – в автентичните носии на жените от този край, в усмивките на младите момичета и красивата природа.
„Това, което се надяваме да сме успели да ви предадем с този календар, е и духът на жените от Разлог – силни и непоколебими“ – казва Петър Петров, ръководител и фотограф на „Българските корени“. Календарът се посвещава на всички жени от Разлог и региона, от който е родом и баба Магдалина Юрукова. По време на разгрома на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание през 1903 г. турците убиват и обезглавяват 28 въстаници, а главите им разхвърлят. Сред тях са близки и на баба Магдалина. Крехката на вид, дребна жена от Разлог намира и слага в престилката си четири глави – на двама от синовете си и на двама от братята си. След това разпознава телата и полага до тях главите, за да могат да бъдат погребани по християнски. При това без да пророни и сълза… По време на Балканската война губи още двама от синовете си. Днес в Разлог живеят наследниците на Баба Магдалина, една от тях е момиче от календара „Корените на Разлог“ – Димитрина Вигенина. Календарът се посвещава и на всички онези жени, запазили и съхранили традициите в този край до ден днешен, които могат да се видят на хорото на Старчевата или на Бабинден с малките бабинчета, както и на всеки друг празник в града.