Арестуваха 90 души от италианската мафия в Европа и Южна Америка

Деветдесет души са арестувани в поредица от операции, насочени срещу членове на “Ндрангета” в Европа и Южна Америка, съобщава италианската полиция.

Акциите се провеждат в цяла Европа в Италия, Германия, Холандия и Белгия и са срещу международен трафик на наркотици, мафиотски организации, пране на пари, измами с недвижими имоти, подкупи и насилие, съобщава АФП.

Холандският главен прокурор Фред Верстербеке коментира, че в десетките арести са конфискувани около 2 милиона евро като приходи от престъпна дейност.

Германската федерална полиция заяви, че са извършили няколко ареста в акции рано сутринта. В Германия фокусът е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, която граничи с Холнадия и Белгия, и Бавария на юг.

Полицията съобщава, че операцията се координира от Евроджъст – европейско звено, създадено за борба с международната организирана престъпност.

Повече подробности не бяха съобщени, но е организирана пресконференция в Хага.

Операцията е един ден след като предполагаемият ръководител “кръстникът” на сицилианската мафия “Коза Ностра” бе арестувана с 46 други лица в района на Палермо в Италия.

Около 440 полицейски служители в Германия са участвали в акциите.

По-рано тази година полицията арестува около 170 души в Италия и Германия в акции за противодействие срещу мафията.

След ареста на Рийна през 1993 г. сицилианската мафия отслаби позициите си в сравнение с базираната в областта Калабрия мафиотска групировка “Ндрангета” или неаполитанската “Камора”. Но италианските власти посочиха, че въпреки това сицилианската мафия е продължила да увеличава финансовата и стопанската си дейност.