Бездетни жени зачеват с отключване на кюстендилски храм

  • Младоженци също се редят на опашка пред вратите на „Св. Мина”, за да е щастлив бракът им

  •  От аязмото блика чудодейна вода, която лекува главоболие и очни болести

 

Храмът “Свети Мина” в Кюстендил е наистина невероятен. Намира се почти в самия център на красивия град. Слави се със силата си да помага на жените с проблеми при зачеването и на младите семейства да скрепят семейната връзка.
Ритуалът повелява няколко дни преди сватбата бъдещите младоженци да станат рано преди изгрев слънце и да отидат в черквата. Ако бъдещото семейство отключи вратите на църквата сутринта, то това му гарантира дълъг и безоблачен семеен живот. Младите булки, които още нямат деца, също се редят на опашка да отворят вратите на църквата. Друго поверие гласи, че млада жена, преспала в църквата в нощта на 10 срещу 11 ноември, догодина ще се сдобие с рожба.
За чудото на тази уникална черква, наречена “Свети Мина”, и по-конкретно за аязмото, което е разположено зад нея, разказват огромен брой предания. Множество хора са получили именно на това място, благодарение на своята силна вяра в чудото, шанса да се излекуват или сбъднат мечтите си.
Аязмото край храма лекува всичко. То е наистина уникално. Вътре в него блика чудодейна вода и ежедневно прииждат хора от цялата страна да си наливат от водата на това божие място.
Освен да помага на жените да забременяват, чудната течност лекува и различни проблеми с очите, а също така и главоболие. Още след като човек си измие челото, главоболието преминава веднага. Още една голяма сила има тази вода – да премахва уроки. Старите хора разказват, че ако в продължение поне на 10 дни човек се мие с вода от аязмото и пие от нея, то ще му премине всяка болест или неразположение.
Много чудеса са станали и пред чудотворната иконата на свети Мина в църквата. Жени от цялата страна идват да се помолят на светията да им помогне за рожба и сполучлив брак. Вярващите казват, че иконата има могъща изцелителна сила и ако човек силно вярва, може да се избави от тежки болести.
С курбан за здраве и дълголетие, за щастлив семеен живот, сбъдване на молитвите на вярващите и със света литургия се отбелязва храмовият празник на 11 ноември всяка година.
Мястото е особено приятно, защото широко пространство около храма е превърнато във възхитителен парк. Обилна зеленина, пейки, цветя и завладяващо спокойствие привличат хора от Кюстендил и от цяла България, най-вече в топлите дни.
По-възрастните хора от града разказват, че старият храм “Свети Мина”, който се намира зад новия, е бил издигнат от богат турчин. Построил го заради болната си дъщеря. Заможният мъж сънувал, че ако изгради този храм, детето му ще се излекува и точно така станало. В съня му било казано, че мястото на църквата е точно там, където при основите бликне вода.
Обаче същинското строителство на прочутия храм е започнало през месец март 1859 г. Тогава се поставя и началото на изграждането на малък манастирски комплекс, посветен на св. Мина.
Приживе дори самата баба Ванга е идвала тук ежегодно на Деня на свети Мина.

Има още няколко места в региона, за които има подобно поверие за лековита вода. Едно от тях е село Горна Гращица. Там благодарение на Рахила Димитрова е изграден параклис, след като две години подред на възрастна жена – баба Фронка, от селото се присънило мястото в нивата с лековитата вода в местността Изворо. Хората казват, че ако 20 дни си мият очите с водата, всякакви очни болести изчезват и свалят очилата.