Какво показва позата за сън – ако спите като „пън”, сте ведър човек, но леко наивен към непознатите

Тези, които гушкат възглавницата, са хората, които не могат да си представят живота без връзка с друг човек

 

Ако сте известни сред приятелите си като човека, спящ в невероятни пози, редно е да се заинтересувате какво означава тя и защо тялото ви предпочита да спи именно така, а не по друг начин. Позицията на сън е част от езика на тялото, който разкрива много за нас и нашите мисли – все пак прекарваме поне по 6 часа на денонощие в сън и позата, в която спим, е част от нашата невербална комуникация и израз на подсъзнателни характеристики. Учени са установили, че най-много хора заспиват настрани, в ембрионална позиция (да, дори и възрастни хора!), тъй като тя по някакъв несъзнателен начин ни вдъхва чувство за сигурност и безопасност. Според психолози тези от нас, заспиващи настрани, са чувствителни хора, но на външен вид и като поведение го раздават по-твърдо.

Ако пък предпочитате да спите „като пън“, тоест – по гръб и с ръце от двете страни на тялото ви, това разкрива, че сте една истинска душа, ведра и социална натура и леко наивна към непознатите. Случва се и да се връзвате на някои глупости по-лесно от останалите хора.

Спането по гръб обаче, колкото и да е чудесно за гръбнака, често се свързва с хъркането, тъй като в тази позиция гърлото е по-стеснено, което прави хъркането по-силно и шумно. Специалисти препоръчват на хора, които хъркат, да спят настрани.

Спането настрани, с ръце, протегнати напред, сякаш искате да прегърнете някого, показва, че сте открит човек, но и доста рационален – не се доверявате лесно. Вероятно взимате решения по-трудно от останалите, отнема ви повече време – но пък веднъж взели го, почти няма какво да ви накара да го промените. Почитателите на спането по корем пък могат да се радват, че са малцинство – тази поза е далеч по-рядко предпочитана от спането настрани или по гръб. Специалистите предупреждават, че тя е противопоказна за бременни жени, както и за хора с травми на врата, гръбнака или такива, чийто матрак е прекалено мек.

Спането по корем е поза, която влияе зле на гръбнака, тъй като улеснява извиването му. От психологическа гледна точка тези хора са смели и социални, обичат да общуват, но пък страдат от липса на хладнокръвие и самоувереност, когато получат критика или попаднат в някаква спешна ситуация.

Тези от нас, които както и да заспят, гледат да са прегърнали възглавницата и не я пускат през цялата нощ, са хората, които не могат да си представят живота без връзка с друг човек – те са хората взаимоотношения.

Ако се чудите дали всичко това е вярно, помолете партньора си да ви каже как изглеждате, когато спите или пък си помислете в каква позиция заспивате най-блажено – и след това сравнете характеристиките на съответната позиция с вашите собствени. Вероятността да съвпадат е голяма – както казахме в началото, все пак сънят е част от езика на тялото ни, а той никога не лъже.