Най-добрият Jag до момента?

Няма и съмнение, че това е един от най-красивите компактни кросоувъри. Дизайнът е вдъхновен повече от купето F-Type, отколкото големия батко F-Pace. Честно казано името първоначално малко ме смути, защото сме свикнали моделите с означение Е да са електрически, но при Jag тази роля е поверена на I-Pace. Объркващо нали?

Jaguar влиза в конкуренция с Audi Q3, BMW X1 и Mercedes GLA. Платформата е на RR Evoque, стоманена, а не алуминиевата на XE, което се е отразило и на цената. Интересното е, че това е първият Jag, който има вариант с предно предаване, след X-Type. В случая е 4х4 и с автоматична кутия, 2,0-литров дизел със 180 к.с. и 430 Нм. Чувствам се доволен в този Jag. Дори доста по-доволен, отколкото при F-Pace. Горивният разход тук е разумен, поведението добро, само отново сензорният екран труден за работа когато сте в движение. Дизайнът на централната конзола я прави да изглежда така, че всичко е насочено егоистично към шофьора. Но това е така, защото карате джааааааг.

Отзад има огромно пространство и опция за преграда. Целия 425 литра, които нарастват до 1234 при сгъване на седалките.

Управлението е точно и прецизно, воланът точен и не търпи много корекции. Определено кола за каране. А имах възможност за това. Тествахме E-Pace на дълъг път до Серес, след което се върнахме през Дойран и Македония, заобикаляйки планина Беласица. Тук е една от най-срамните загуби за Великобритания и геройството на ген. Владимир Вазов, а и македонските граничари нямат причина да ни харесват много, затова бързо се изстрелваме към планината. Завоите са точното място, за което е създаден този кросоувър. Стои много по-добре отколкото на магистрала. Доста нисък център на тежестта и бърза промяна на посоката когато има нужда. Истински Jag, който ви възнаграждава, когато успеете да го опитомите. Говорейки за дресировка и опитомяване, моделът от самото начало се приема от създателите си като бейби джаг. Като малкото животинче. И ако не вярвате, вижте осветяването от страничното огледало или символа долу на предното стъкло. Това не е джаааг, а джаааги.

Данни

Двигател: 1999 куб. см, 4-цил. дизел, турбо, 180 к.с., 430 Нм

Трансмисия: 9-степенна автоматична, 4х4

Динамика: 0-100 км/ч за 9,1 сек, 207 км/ч

Разход: 6,0 л/100км, 158 гр/км

Маса: 1843 кг

Присъда: Един от най-добре направени Jag в историята. Безспорна изненада.

 

 

 

Текст и фотография: Атанас Марков
Източник: topgear.bg