Volkswagen обяви кога ще се откаже от бензина и дизела

Германският производител Volkswagen Group обяви конкретните си планове за отказ от бензиновите и дизеловите двигатели. В момента инженерите на концерна разработват нова модулна платформа, върху която ще бъдат изградени следващите поколения на двигателите с вътрешно горене TSI и TDI, като те ще стана и последните в историята на Volkswagen.

Появата на новите агрегати е планирана за 2026 г., като след това Volkswagen ще се съсредоточи върху задвижващи системи с нулеви вредни емисии, тоест – изцяло електрически. За тях вече е създадена и нужната платформа – MEB (Modularer Elektrifizierungsbaukasten).

„Постепенно започваме да намаляваме броя на двигателите с вътрешно горене до абсолютния миниум”, коментира през агенция Bloomberg – Михаел Йост, който оглавява подразделението на Volkswagen за стратегическо планиране.

Все пак концернът няма да се откаже изцяло от бензиновите и дизелови мотори, като ще запази част от производството им. Причината е, че дори след 2050 г. се очаква в някои региони в света все още да няма изградена инфраструктура за електрически автомобили и за тях ще са нужни автомобили със стандартни двигатели с вътрешно горене.

Като цяло Volkswagen Group ще похарчи за разработката на нови технологии за придвижване (в това число и автономни системи) около 50 млрд. евро само до 2025 г. В тази цифра са включени енвистиции на всички марки, влизащи в концерна.

Първият електромобил от новата стратегия за електрификация ще бъде I.D. Neo, чието производство в Германия ще стартира догодина. Цената му за Европа ще е колкото на дизелов VW Golf. Предвижда разработката и пускането на пазара на общо 300 модела на ток, като в тях влизат не само леки автомобили, но и камиони и мотоциклети.

 

 

 

 

 

 

Източник: topgear.bg