Стефания Прегьова от Благоевград №1 в конкурс за разказ за национален парк „Рила”

К. Василева, В. Димитров и Д. Славчов
  • Костантина Василева, Даниел Димитров и Дейвид Славчов от Самоков заслужиха поощрителни награди в категория „Мултимедийна презентация”

 

На официална церемония в Младежкия дом на Благоевград бяха връчени дипломи и предметни награди на победителите в Петия национален ученически конкурс „Национален парк Рила” – познат и непознат”. В конкурса взеха участие ученици от 1-ви до 12-и клас от цялата страна, като общият брой на творбите е 1446 (с над 30% повече от миналата година). Компетентно жури определи по категории най-добрите творби от постъпилите общо 1077 рисунки, 92 разказа и есета, 126 фотографии, 103 мултимедийни презентации и 48 творби на приложен екодизайн.

Участници в конкурса по време на награждаването

Първото място за „рисунка“ от 1.-4. клас бе за Даная Данаилова от Симитли, второто за Александра Кънчева от Ямбол и третото за Селин Хасанова от Попово. В същата категория за възрастова група от 5-и до 7-и клас на трето място е Емили Чукова от с. Владая, на второ – Рая Попова от Плевен и на първо – Рафаела Панайотова от Куклен. Във възрастовата група 8.-12. клас Вероника Айкова от Благоевград е на първо място, на второ място бе отличена Елена Мазнева от Бургас, а на трето – Дейвид Златков от Благоевград. За фотография на трето, второ и първо място се класираха съответно – Антон Янев от Гоце Делчев, Емили Филипова от Благоевград и Анна Мирчева от Попово.

Асим Адемов връчва наградите.

В категориите „Разказ“ и „Есе“ има две втори и две трети места. На първо място със своя разказ е отличена Стефания Прегьова от Благоевград, второто място бе за Ивайло Панов от Гоце Делчев и Даниела Конакчиева от Пловдив, трети награди за Бетрис Ватева и Иванжелина Миланова от Габрово. Първо място за есе грабна Дарина Дочева от Велико Търново. На второ място са Барие Демирова от Левски и Антонио Марулевски от Благоевград. На трето място Симона Чакърова от Гоце Делчев и Емили Тремол от Варна. В новото направление „Приложен екодизайн“ победителите в групата 5.-7. клас са Пламена Пенева от Полски Тръмбеш – първо място, Весела Жечева от Смядово – второ място, и Андреа Георгиева от Кюстендил – трето място, а в групата 8.-12. клас първите три места са за Нина Георгиева от Благоевград, следвана от Ивето Тодорова от Смядово и Симона Бабалийска от Благоевград.
В категория „Мултимедийна презентация“ в групата от 5.-7. клас на първо място е Александра Цанова от Гоце Делчев, на второ – Варти Гарабедян от Пловдив и на трето – Константина Костова от Гоце Делчев. Във възрастовата група 8.-12. клас отличените с първо, второ и трето място са Ивайло Йорданов от Стралджа, Теодора Караславова от Първомай и Петър Райнов от Стралджа.
Наградите бяха връчени от Красимир Андонов – директор на Национален парк „Рила“, Асим Адемов – член на Европейския парламент, Цветанка Гаврилова – директор на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, проф. Георги Драчев от Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, и Елисавета Каменичка – директор на Радио Благоевград. Шестокласниците от Спортното училище „Никола Велчев” в Самоков Костантина Василева, Даниел Димитров и Дейвид Славчов заслужиха поощрителни награди в категория „Мултимедийна презентация” от юбилейното издание на Националния ученически конкурс „Национален парк Рила” – познат и непознат”. Отличените самоковци присъстваха на заключителната церемония по награждаването в Младежкия дом на Благоевград, където получиха дипломи и учебни пособия.

Презентацията на Дейвид Славчов е свързана със съществуващите на територията на националния парк резервати, Костантина Василева е работила точно по темата на конкурса с презентация под надслов „Рила – позната и непозната”, а творбата на Даниел Димитров е озаглавена „Великата Рилска пустиня”.