Иван Гешев: Няма начин Баневи да получат условни присъди

Снимка: НОВА

Считам, че станахме свидетели на добрата работа на прокуратурата относно Баневи. Но дали те ще бъдат осъдени, това вече ще реши съдът. Те са обвинени за 5 различни престъпления, така че няма как да получат условни присъди. Могат да бъдат оправдани или да бъдат осъдени ефективно, но не и условно – просто това е непозволено по закон. Това обясни в студиото на Нова телевизия заместник главният прокурор Иван Гешев.

„Семейство Баневи са привлечени за участие и ръководене на организирана престъпна група, за данъчни престъпления, държане на боеприпаси, пране на пари и длъжностни присвоявания”, уточни той.

„В сметката на господин Банев са констатирани 1 миллиард лева в банка в Швейцария”, разкри Гешев и допълни, че има вероятност Баневи да упражнят натиск върху свидетели, ако бъде взета мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража”.

„Те са способни на това, просто такъв им е профилът. Както споменах, в сметката им има над 1 милиард лева, което означава, че тези пари могат да отидат в нечия друга сметка. Не е в интерес на разследването да ви разкрия кои свидетели са били разпитани дотук, но мога да ви кажа, че става дума за доста хора”, каза зам.-прокурорът.

„Дали майката на господин Банев е виновна, или невинна, отново ще определи съдът, но ние имаме съответните доказателства”, добави Гешев.

„Причината сега да заловим семейство Баневи е, защото прокуратурата разполага с доказателства. Това е лесният отговор. Честният отговор е, защото структурите ни израснаха във времето. Това е истината. Освен това във всички доклади действията на специализираната прокуратура са оценени положително”, коментира още той.

За задържания в Турция Димитър Желязков-Митьо Очите Гешев обяви, че е допусната екстрадиция на турския съд. Сега следва процедура – решение на Външно министерство и в крайна сметка на президента Ердоган.

„Решението дали да са с белезници не е отговорност на прокуратурата, а на следствения арест”, отговори накрая Гешев на въпрос защо Десислава Иванчева е в съда с белезници, а Баневи без.

„Във френския съд Баневи бяха с белезници”, посочи зам.-прокурорът.