Гърция обяви посещението на Ципрас в Русия за абсолютно успешно

Посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва на 7 декември е абсолютно успешно и поставя нови основи за по-нататъшно сътрудничество между двете страни, особено в областта на икономиката и културата. Това заяви първият зам.-министър на външните работи на Гърция Йоргос Катрунгалос в интервю за гръцки медии, цитиран от гръцкото външно министерство и ТАСС.

Срещите на Ципрас в Москва “са абсолютно успешни на най-високо ниво – с руския премиер Дмитрий Медведев и президента на Руската федерация Владимир Путин. Срещите на по-ниско ниво също са успешни – в рамките на съвместна междуправителствена комисия, чиято задача е да определят икономическите цели на сътрудничеството между двете страни”, обясни първият заместник външен министър.

“Тези срещи са положителни, защото направиха още по-топли отношенията ни, които бяха засенчени от неприятен епизод това лято (експулсиране на руски дипломати), но също и защото те проправиха пътя за нашето сътрудничество, особено в областта на икономиката и културата, на нови, по-добри основи”, коментира Котрунгалос.


В отговор на въпрос дали са преодолени всички проблеми в двустранните отношения, първият заместник обяснява: “Двете страни се съгласиха, че това остава в миналото, ние вярвахме и вярваме, че трябваше да изпратим сигнал, свързан със защитата на нашия суверенитет, но не вярваме, че това е структурен елемент, ключов елемент от нашите различия”.

“Нашите отношения, както знаете, традиционно са добри и ние се стремим да гарантираме, че те ще останат добри в нашата многостранна външна политика”, допълва той.