“Жълти жилетки” за речта на Макрон: Глупости, блъф, театър, капка в морето

Групи протестиращи “жълти жилетки” в цяла Франция отговориха язвително на “трохите”, предложени от президента Еманюел Макрон в речта му по телевизията снощи, целяща да обезсили бунта им, но други са признали неговите усилия, съобщава “Франс прес”.

“Глупости”, “блъф”, “театър” и “капка в морето” са били сред непосредствените реакции, които посрещнаха телевизионната реч на държавния глава, в която той обяви увеличение на минималната заплата и редица други финансови мерки.

На кръстовище в южния град Льо Булу около 150 “жълти жилетки” са се били събрали около високоговорител, слушайки внимателно думите на президента, преди да започнат да крещят в хор.

“Той се опитва да направи пирует, за да се изправи отново на крака, но можем да видим, че той не е искрен, че всичко е прах в очите”, подчертал Жан-Марк, който е автомонтьор.

“Това е просто красива фасада, за медиите, някакви тривиални мерки, това изглежда почти като провокация”, коментирал 55-годишният Тиери, който е монтьор на велосипеди.

“Всичко това е кино, това не са мерки, които да се справят с проблемите в дълбочина”, допълва Тиери и подчертава: “Ние сме наистина гневни, връщаме се в битката.”

По-малко от час след речта на президента пункт за заплащане на тол такса на магистрала, идваща от Испания, е бил напълно парализиран.

“Може би ако Макрон беше изнесъл тази реч преди три седмици, това щеше да успокои движението, но сега е твърде късно”, посочва 34-годишният Гаетан, един от “Жълтите зайци на Рен”, добавяйки: “За нас тази реч е глупост.”

В северозападната част на Франция, на кръстовище в град Льо Ман “жълти жилетки” са се събрали под затоплена шатра, за да гледат речта на Макрон.

“Много зле, взриви го отново”, възкликна Етиен. “Дядо Коледа няма нищо в чувала си”, засмял се Юбер.

В Източна Франция, в кафе в град Комерси, около 15 “жълти жилетки” са гледали речта на Макрон, прекъсвайки речта му с иронични забележки.