Федерика Могерини: Босна и Херцеговина трябва по-бързо да формират правителство

Преди три седмици на заседание на Съвета по външни работи говорихме за Босна и Херцеговина, че преди всичко трябва да насърчим политическите лидери да поемат отговорност и бързо да формират правителство с цел властите да продължат да напредват с дневния ред на реформи. От 2014 г. насам станах свидетел на неочаквания напредък, постигнат от тази балканска страна, което е доста впечатляващо. Това заяви върховният представител на ЕС за външна политика и политика на сигурност Федерика Могерини.

“Убеден съм, че лидерите на страната и на нейния народ могат, с общ подход, да постигнат напредък по отношение на програмата за реформи. Това искаме да видим”, допълни тя, цитирана от световните агенции.

“Ние също така вярваме, че избирателният проблем в Босна и Херцеговина трябва да бъде решен възможно най-скоро, където е необходимо да се намери, наясно съм, че това е упражнение от дипломацията, баланса между уникалната структура на държавата и стандартите на Европейския съюз. Вярвам и се надявам, че този въпрос може да бъде решен в дух на сътрудничество след формирането на правителство и възстановяване на динамиката на програмата за реформи”, каза Могерини.