Европейският парламент прие доклада на Станишев за влизането ни в Шенген

Европейският парламент прие доклада на лидера на европейските социалисти Сергей Станишев за влизането на България и Румъния в шенгенското пространство с пълни граници.

Евродепутатите гласуваха резолюция за пълното приемане на страната ни в Шенген с голяма мнозинство – 514 гласа “за”, 107 “против” и 38 въздържали се.

След гласуването Станишев коментира идеята за двуетапното влизане на България в Шенген.
По думите му “да влезем само по въздух и вода означава да бетонираме двойния стандарт спрямо страната ни”.

“Радвам се, че след процес, продължил близо година, усилията се увенчаха с успех и докладът беше приет с голямо мнозинство. Благодаря на колегите евродепутати за подкрепата и доверието, не само към мен като докладчик, но и към страната ни, която по всеобщо мнение в Европарламента трябва незабавно да стане пълноправен член на Шенген, и то с всички граници едновременно – сухопътни, морски и въздушни”, каза Станишев.

Според него това е сериозен успех за България, защото днес категорично се отхвърля “опасната и идваща от десни и либерални правителства” идея за поетапното ни членство в шенгенското пространство.

Двуетапното приемане в Шенген, по думите на българския евродепутат, би означавало риск премахването на сухопътните граници да се отложи за неопределеното бъдеще при неопределени критерии.

Тези граници обаче са много по-важни от икономическа и социална гледна точка заради огромния поток от товари и туристи през границите ни с Гърция и Румъния, обясни Станишев.

“Хиляди коли се струпват от двете страни на гръцката граница по празниците, и особено през летния сезон. Само за 2017 г. над 1 млн. и 300 хил. български граждани са пътували до Гърция, а 1 млн. и 270 хил. гърци са посетили страната ни”, каза още лидерът на ПЕС след гласуването.
В същото време премахването на граничния контрол с двете страни – членки на ЕС, ще позволи на България да концентрира много повече финансов, логистичен и човешки ресурс в охраната на външната граница на Европа и в по-бързото и качествено обслужване на пътниците, категоричен е той. “С днешната позиция на Европарламента балансът на силите в ЕС вече е в наша полза – две от трите институции – Европейският парламент и Европейската комисия – подкрепят идеята за приемане с всички граници.

Този доклaд е силен инструмент в ръцете на българското правителство в преговорите с държавите – членки в Съвета на ЕС.

 

 

 

 

 

 

Източник: news.bg