Проф. д-р Атанас Попов от Благоевград събра преживяванията си в книга

  • На представянето присъстваха Аргир и Боро, с които авторът е  преминал през ужасите в лагера „Люти дол”

Проф. д-р Атанас Попов от Благоевград представи биографичната си книга „Какво ли не видях и преживях“. Презентацията бе направена в хоровата зала на читалището, която носи името на проф. Христо Арищиров, първия декан на Факултета по изкуствата в Югозападния университет.
Присъстваха проф. Магдалена Глушкова, проф. Антони Стоилов, проф. Атанас Георгиев, проф. Васил Жечев, доц. Златко Павлов и др. „Двамата мои прекрасни студенти Васил Новоселски и Стефав Иванов, които бяха отличници в нашия университет и известни със своята завидна култура на поведение, стояха неотлъчно до мен. Васко е председател на читалището, удостоен от Съюза на народните читалища със званието “Заслужил деятел на читалищната дейност”. Стефчо е зам.-директор на елитно столично училище.
Васко откри и водеше представянето на книгата, а Стефчо припомни на аудиторията за моите страдания през годините на комунистическия режим и нестихващата ми борба за оцеляването на България. Кротко в залата бяха седнали и моите приятели Аргир и Боро, с които минахме през ужасите в лагера „Люти дол”, Врачанско, създаден по съветски образец за потомците на враговете на комунистическата власт”, разказа авторът.
В книгата са описани корените на един възрожденски род, в който просветните и революционните традиции се предават от поколение на поколение. Попов е внук на неврокопския войвода от ВМРО Атанас Попов. В мемоарите се разказва за любовта към учителската професия и заслугите му за преобразуването на ВПИ-Благоевград в ЮЗУ „Неофит Рилски“.