Евгени Крусев получи обвинение за длъжностно престъпление

Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев получи обвинение за длъжностно престъпление във връзка с ремонта на релсовия път на ул. “Граф Игнатиев”. Наложена му е мярка “подписка”.

Крусев е категоричен, че при взимането на решения се е водил от интересите на общината и никога не е взимал решения еднолично – за ремонта, за обществените поръчки. На тези решения, по думите му, стоят подписите на експертите, които са били компетентни в съответните области.

Ремонтът е финансиран с пари по европейски програми, обясни изпълняващият длъжността шеф на Специализираната прокуратура Димитър Петров. При обявена обществена поръчка преди време се явяват четирима кандидати, като има специално поставено изискване за хидроизолационната подложка на релсовия път. Печели “Джипи груп”, но по време на ремонта става ясно, че предложеният от друг участник в конкурса материал е доста по-подходящ. Така по предложение на Крусев, поясни Петров, експертна комисия решава да замени единия вид материал с другия, така че “Джипи груп” да остане в ремонта, но всъщност да ползва подложката на конкурентната фирма.

Прокуратурата смята, че това е съществено нарушение на Закона за обществените поръчки и изчислява потенциална щета от него на 5 милиона лева, а тъй като става дума за евросредства, за това е сезирана и ОЛАФ.

Евгени Крусев обясни, че след като е получил призовка в качеството на обвиняем, подаването на оставка е била най-отговорната и мъжка позиция, за да може разследването да си свърши изцяло работата.

Адвокат на Крусев е Менко Менков, заставал зад няколко бивши министри, които са били разследвани след края на мандата им.

Евгени Крусев и Менко Менков заявиха пълната си готовност да съдействат на разследващите.

 

 

 

Източник: bnr.bg