Как да използваме етеричните масла? Рецепта срещу стрес и преумора: 4 капки лавандула, 2 капки здравец и 1 капка розмарин

Вижте с какви съставки може да се отървете от главоболието и махмурлука

 

Обхватът на етеричните масла е голям – от ароматизиране на ваната до промяна на умственото и емоционалното състояние (повишена жизненост, активна умствена дейност, сексуално желание, премахването на апатия, комфорт, спокойствие). Етеричните масла имат лечебни свойства, следователно често се използват за профилактика и лечение на много заболявания. Ароматерапията е метод на лечение чрез използване на природни аромати (етерични масла), които могат да нормализират психическото състояние, да балансират процесите, които протичат в организма, и по този начин увеличават устойчивостта му към вредните външни влияния. Лечебната сила на ароматите помага на човек да възвърне баланса на вътрешните си сили. Всички етерични масла при превишени дози нямат никакви отрицателни странични ефекти върху организма, не са пристрастяващи и не се намалява ефективността, не предизвикват дисбаланс във физиологичните процеси на тялото.

 

Основни правила за прилагането на етеричните масла:

 

 

Етеричните масла в козметичните продукти не се използват в чист вид (може да предизвикат силно дразнене на кожата). Изключение е, когато неразредено масло се нанася на малките точкови и проблемните области на кожата (акне, херпес, някои кожни заболявания, рани, порязвания и т.н.). Етеричните масла се разреждат в основните растителни масла и се добавят към натуралните кремове и домашните маски. Добавянето на етерични масла към готови закупени кремове или други козметични продукти не се препоръчва, защото етеричните масла имат добра способност да проникват в по-дълбоките слоеве на кожата. В случай на контакт с очите веднага да се изплакнат с хладка вода. Не се притеснявайте, ако след употреба на етерични масла се е образувало леко зачервяване върху кожата, пише dama.bg. Въпреки това, ако то е придружено със зачервяване, сърбеж или някакъв друг дискомфорт, това масло вероятно не е за вас или сте превишили дозата му.

 

 

По време на бременността или ако имате епилепсия, етеричните масла трябва да се избягват.

 

 

Прочетете внимателно листовката на маслото, преди да го приложите: някои масла не се препоръчват за хора с ниско кръвно налягане или друго заболяване. Някои етерични масла могат да имат фототоксичност (портокал, лимон и други) и да предизвикат дразнене на кожата при излагане на ултравиолетови лъчи. В тази връзка не трябва да се прилага на кожата за по-малко от 2 часа, преди да излезете на слънце.

 

 

Свойства на етеричните масла:

 

 

Освежаващо – ела, лавандула, мандарина, мента, лимон, ветивер. Почистващо – здравец, лавандула, портокал, роза, розмарин, градински чай, лимон.

Хармонизиране – мушкато, жасмин, мандарина, портокал, роза и сандалово дърво.

Релаксиращ – босилек, лавандула, маточина, портокал, роза, сандалово дърво и кедър.

Успокояващо – мушкато, жасмин, маточина.

Укрепващо – лавандула, маточина, мента, розмарин, кедър, лимон, ветивер.

Антистресово – бергамот, здравец, жасмин, лавандула и пачули. Афродизиаци – роза, нероли, салвия, жасмин, пачули, иланг-иланг и сандалово дърво.

Антидепресанти – босилек, бергамот, градински чай, здравец, жасмин, лавандула, маточина, нероли, портокал, пачули, роза, сандалово дърво, иланг-иланг.

Настинки, грип – евкалипт 4 капки, лавандула до 3 капки, 1 капка мента, розмарин 1 капка.

 

 

Главоболие – лавандула 2 капки, 2 капки лайка, бор 1 капка.

 

 

 

Безсъние – лавандула до 5 капки, 3 капки хвойна, оранжево 1 капка, 1 капка мащерка.

Стрес и преумора – лавандула 4 капки, здравец 2 капки, 1 капка розмарин.

Нервното напрежение, вълнение – здравец 4 капки, 3 капки лавандула, хвойна 2 капки, 1 капка мащерка.

Сутрешна умора – 4 капки портокал, лайка 3 капки, 1 капка хвойна, мента 1 капка, 1 капка евкалипт.

Сутрешна умора (след тежка нощ, махмурлук) – 3 капки портокал и лавандула, 2 скилидки розмарин.

Умствена умора – 5 капки розмарин, лавандула 2 капки, 2 капки здравец, портокал 1 капка.

Ревматични и артритни болки – 4 капки хвойна, евкалипт 3 капки, мащерка 1 капка.

Мускулна болка – лавандула 4 капки, 2 капки евкалипт, розмарин 2 капки, мента 1 капка, 1 капка хвойна.