Евростат: 2/3 от младите българи живеят в пренаселени жилища

Около 62% от младите българи на възраст между 15 и 29 години, или близо две трети от младото поколение у нас в тези възрастови граници, живее в пренаселени жилищни условия, показват данни от анализ на Евростат за жилищните условия в страните от ЕС през 2017 г. Средният показател за наличието на тежки жилищни условия за младите европейци в ЕС е бил 27 на сто. Пред нас по този показател се нарежда единствено Румъния, където 65 на сто от младежите там на възраст 15-29 г. живеят в условия на пренаселеност.

Пренаселеността на жилищата у нас като цяло е била по-висока в градовете – 48 на сто, в сравнение със селските райони, където е 3 на сто.
Освен това по данни на НСИ у нас около 1 милион домакинства живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест в едно жилище съжителстват няколко поколения, като в големите градски центрове приблизително 6-8 човека живеят в двустаен апартамент от 60 квадратни метра.
Най-засегнати от нивата на пренаселеност са били домакинствата, които живеят в риск от бедност – 50 на сто от българите с ниски доходи са страдали и от липса на нормални жилищни условия. Децата и тийнейджърите в подобни домакинства са били още по-потърпевши откъм нормални жилищни условия – 80 на сто от подрастващите в условия на риск от бедност са страдали и от липса на нормални жилищни условия.
На този фон съществува и друга диспропорция – у нас има около 3,9 милиона жилищни единици (по данни на НСИ), но домакинствата у нас, които са около 3 милиона – обитават 2,7 милиона жилища, тоест съществува огромен жилищен излишък от близо 1,2 милиона жилища.
В градските райони у нас има незаети около 650 хиляди жилища – 25 процента от жилищния фонд в градовете, а в селските райони – около 580 хиляди, или 43 на сто от жилищата в селата. Тази статистика включва както вилни имоти, които не се ползват целогодишно, така и необитаеми с години имоти, които обаче имат собственици.
Само в столицата и областта незаетите жилища са около 200 хиляди, в Бургас – около 120 хиляди, във Варна – 80 хиляди и т.н.