Кюстендилски ловци повалиха 500 диви прасета, Веселин Веселинов свали 6 в един излет

Успеваемостта при лова на дива свиня е по-голям в сравнение с предишни сезони.
  • Наско Калистратов видя сметката на 200 кг звяр с един изстрел

С повече от 500 отстреляни диви свине от началото на ловния сезон до момента се похвалиха от дружинките към Ловно- рибарско дружество „Елен”-Кюстендил. Председателят на дружеството Венко Калинчев сподели, че през тази година успеваемостта при лова на дива свиня е по-голяма в сравнение на предишни сезони.

Наско Калистратов с 200 кг звяр

„Наблюдава се повишение на успеваемостта при лова на дива свиня и това се дължи на доброто подхранване на дивеча. В Долно село например има 7-8 автоматични хранилки. Важното при лова е да не се отстрелват и прасета майки. Няма дружинка, която да няма отстрел, като обаче при някои от тях има и спад. Такива например са дружинките в Раково и Савойски, където има отстреляни по 17 свине. Това е доста по-малко в сравнение с миналата година. В Раково например правеха толкова бройки за два ловни излета”, заяви Калинчев и допълни, че преди дни голяма слука е споходила Веселин Веселинов, който е повалил сам 6 броя диви прасета. Дългогодишният ловец е от ловната дружинка в село Църварица, общ. Невестино.

“Той е един от най-добрите ловци и познава района, тъй като самият той е от Църварица. Лидер при дружинките е тази на Долно село, които до момента са отстреляли 43 прасета”, допълни Калинчев.

Номер 1 за отстреляно най-голямо по тегло диво прасе е Наско Калистратов. 28-годишният ловец само с един патрон повали 200 кг животно, на което попадна заедно със своите колеги от 3-та ловна дружинка в района край село Трекляно.

Ловът на дива свиня продължава до втората неделя на януари. До момента от всички отстреляни диви свине само 4 са били болни от трихинелоза. Две в село Коняво и две в Савойски. Радостното е, че при нито едно диво прасе няма установена чума.