Ценни съвети от КАТ за шофьорите по време на празниците

Акция “Зима” на ГД “Пътна полиция” протече през месец ноември на три основни етапа – „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” и „Безопасно шофиране през зимата”. Още преди началото й от КАТ публикуваха основните препоръки към участниците в движението по пътищата. Същевременно с наближаването и по време на коледните и новогодишните празници както обикновено пътната обстановка ще е усложнена. Не само от зимните условия за движение по пътищата, но и от нарасналия трафик. Като основни причини за тежки ПТП-та в тези условия от КАТ посочват несъобразена скорост, алкохол, неправилно изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение, неспазване на предимство, липса на предпазни колани, неправоспособност и не на последно място – преумора и отвличане на вниманието.

Ето и конкретните съвети от КАТ, които ако се спазват от шофьорите и пътниците в колата, празниците им няма да бъдат помрачени:

– Зимата не е подходящ сезон за придвижване с велосипед или друго двуколесно превозно средство, особено при хлъзгави и заледени пътни настилки. Ако все пак решим да излезем с колело или мотопед, трябва да носим светлоотразителна жилетка. Превозното средство трябва да бъде с изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.

– Не трябва да пестим средства за пълната изправност на автомобила през зимата. Ако фаровете не са регулирани правилно, това може да доведе до тежки последици. Необходимо е да оборудваме колата с подходящи за сезона гуми. Крайно важни са и амортисьорите. Добре е да прегледаме в сервиз и състоянието на акумулатора и спирачната течност.

– През зимата тъмната част от денонощието може да бъде много опасна. Стъмва се по-рано, което в комбинация с пътните условия е предпоставка за инциденти. При разминаване с насрещен автомобил се превключва от дълги на къси светлини и е препоръчително да намалим скоростта, за да си дадем време да реагираме, ако пред нас изскочи изненадващо препятствие.

– Пътна полиция апелира водачите да преминават бавно и предпазливо покрай спирките на градския транспорт. Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред автомобила ни внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на масовия градски транспорт много често пресичат, без да се огледат. Често подобни грешки правят възрастните пешеходци и децата.

– При дъжд трябва да сме подготвени за наводнени пътни платна и аквапланинги. Попадайки в дълбока локва, гумите губят контакт с пътя и колата започва да се плъзга. Слоят вода се превръща в пързалка, а автомобилът не може да спре, ускори или завие. В резултат на това колата може да поднесе, да се завърти или да излезе от пътя.

– Трябва да бъдем нащрек и за хлъзгави участъци, дори при сухи пътища. Такива се образуват още в края на есента, когато рано сутрин много често платната са покрити със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да попаднете в мъгла. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради специфичните въздушни течения.

– Северните склонове също са опасно препятствие. Там трябва да намалим скоростта, независимо от ограничението, обозначено със знак. Там най-често се образуват заледявания по настилката, тъй като и ледът се запазва много по-дълго от участъците, огрявани от слънцето през деня.

– Преди да потеглим на път, е добре да се запознаем с прогнозата за времето и характера на трасето, което ни предстои да прекосим. Трябва да се запасим с търпение и да се подготвим за усложнения. През зимата на дълъг път се потегля с пълен резервоар, подходящи гуми, вериги в багажника и заредена батерия на мобилния телефон.

– винаги се движете със средна скорост в населени места и извън тях, по-ниска с около 10-15 км/ч от обичайната. Така ще имате време за реакция, при опасност от удар при спиране или маневра;

– помнете златните правила за безопасност: “На пътя – винаги по-далече от другите!” и “Видимостта е живот!”;