УМИШЕН ПАЛЕЖ В КОЛЕКТОР ОСТАВИ БЕЗ ТОК ЧАСТ ОТ 6 СТОЛИЧНИ КВАРТАЛА

В резултат на опита за кражба е повреден кабел 110 kV на ЧЕЗ Разпределение, положен преди две години

Умишлен палеж в колектор в района на бул. Сливница в София, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в 6 столични квартала. Засегнати бяха домакинства и стопански потребители в Захарна фабрика, Илинден, Св. Троица, Западен парк, Фондови жилища и Банишора.

Екипи на ЧЕЗ Разпределние реагираха незабавно, констатирани бяха употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две години. ЧЕЗ Разпределение създаде организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до отстраняване на повредите.

„Имаме опит с подобни умишени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали. Кабелите, които полагаме в последните години обаче, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед.  Докато няма стиктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

ЧЕЗ Разпределение е взела всички възможни мерки за защита на колектора, които са в нейните възможности, като е осигурила и жива охрана чрез заплащане на външна фирма, която извъшва обходи. Дружеството разчита на компетентните органи за изясняване на всички обстоятелства около инцидента и установяване на нарушителите. Компанията се надява със съдействието на отговорните институции да се преустановят посегателствата по електроенергийната инфраструктура.

Дружеството информира потребителите в засегнатите райони, че, след отстраняване на щетите, ще възстанови нормалната схема на електрозахванване на клиентите, като е възможно това да бъде придружено с кратковременни изключвания.