Коалицията удари джамия на “Ислямска държава” в Сирия

Водената от САЩ коалиция е ударила джамия, използвана като команден център от групировката “Ислямска държава”, предаде “Ройтерс”.

Това е станало в град Хаджин.

Ликвидирани са били най-малко 16 бойци на групировката, използвали въпросната джамия като база.Американското командване е съобщило в изявление за атаката.Очакваше се до ден-два да бъдат прочистени останалите в града части на ДАЕШ.Според САЩ операцията по изтласкването на джихадистите върви отлично и скоро ще дойде краят на тяхната блокада.Ден по-рано сирийски бойци, подкрепяни от САЩ, превзеха град Хаджин в Източна Сирия, съобщиха Сирийският център за наблюдение на човешките права и източници от милиция, която участва в битката.

Хаджин беше последният голям град под контрола на ДАЕШ в територията й източно от река Ефрат до границата с Ирак. Сирийските демократични сили се борят за ликвидирането на групировката в региона от няколко месеца.

Сега ДАЕШ контролира малка ивица територия по източното крайбрежие на Ефрат. Джихадистите също контролират пустинен терен западно от реката на територия, която е окупирана от сирийското правителство и съюзниците им.