Борисов се срещна със заместник държавния секретар на САЩ

Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал със заместник държавния секретар на САЩ Джон Съливан, съобщиха от правителствената пресслужба. Във фокуса на разговорите са били сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения.

Премиерът Борисов отново е уверил, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване. Заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан подчертал, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките на Алианса и на двустранна основа. Съливан е предал на премиера Борисов послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България и високата оценка за тях.

Акцент в срещата между Бойко Борисов и Джон Съливан е била още енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област. Министър-председателят запознал Съливан с напредъка по интерконектора между България и Гърция, с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта “Белене”.

“България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за ЕС”, заявил премиерът Бойко Борисов. Той посочил, че работим активно за енергийна диверсификация и по проектите за газови връзки със съседните страни.

 

 

 

 

 

Източник: БТА