Дупничанинът Данаил Терзиев: В кв. „Байкал” от 3 месеца сме без вода, искаме действие

От ляво надясно: Кметът Методи Чимев, председателят на ОбС Емил Гущеров, зам.-председателят Йонко Гергов и юристът Милен Попов
  • ВиК шефът Илиев: Имаше течове, отстранени са

  • Кметът Методи Чимев раздаде подаръци на съветниците и даде коктейл за ЧРД

Живеещи в квартал „Байкал” в Дупница от няколко месеца са без вода. За това алармира от името на съкварталците си Данаил Терзиев, който поиска думата на заседанието на Общинския съвет в града.

Данаил Терзиев
Костадин Костадинов

„На улиците „Пролет” и „Поп Харитон” в квартал „Байкал” от 3 месеца няма никаква вода. Проблемът се е задълбочил в последната половин година, на самата тръба има няколко теча.

Виолета Инкьова

Съобщавано е на ВиК, община Дупница, гл. инженер, но не е имало никакъв отговор”, каза Данаил Терзиев. Той отбеляза, че сред останалите без вода са и възрастни хора над 80 години, и настоя за действие. Плащаме си данъците като всички останали и искаме действие, посочи Терзиев.

Иван Танев (вдясно) и Любомир Георгиев (вляво) излязоха от групата на ОДБ.

Отговор даде управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев, който обясни, че е имало течове, но те са отстранени. Отбеляза обаче, че това е най-високата точка в квартала и въпреки всичко

вода трудно достига до там.

 

„Действително имаше проблем, но той е отстранен от няколко дена. Предполагам, че сега там няма никакъв проблем”, допълни управителят.

Пламен Соколов

Думата взе и Пламен Соколов („Движение 21”), който настоя общината да се намеси за разрешаването на проблема, тъй като е сериозен и от ВиК няма да могат да се справят сами.

Общинските съветници приеха предложението за дострояване на сградата на училище „Евлоги Георгиев”, с което ще се прекрати обучението на двусменен режим.

Темата отново провокира коментари за проблемите в образованието и бъдещето на училищата. Костадин Костадинов от Обединения демократичен блок (ОДБ) за пореден път посочи

опасността училищата в Яхиново и Самораново да бъдат закрити.

Прогнозата му бе, че заради недостатъчния брой на учениците до 4 г. те ще са самозакрият, като това може да се случи и с едно от градските училища, за които до 2 г. ще се наложи дофинансиране.

„Има известни неясноти по отношение на плана за преодоляване на двусменния учебен ден. Как може след 2 или 3 години децата да намалеят с 80, а паралелките да се увеличат с 8? Очевидно ние не сме много компетентни. Това, което се гласува в тази зала, решава съдбини на много хора. Това, което липсва, е визия за бъдещето. Децата намаляват, паралелките намаляват и респективно ще трябва да има някаква организация. Затова училищната мрежа да се готви, че до 3-4 години едно градско училище ще бъде затворено. Важно е да се знае какво ни очаква. Щом не искате да има извънредна сесия, вече и аз не искам да има такава. Тази година ОУ „Климент Охридски“ прие една паралелка, ОУ „Неофит Рилски“ прие две паралелки.

Никога не е имало в историята подобно нещо.

В образованието текат вълчи процеси, а ние гледаме с празни погледи“, заяви Костадинов. Съветникът изнесе данни за броя на новородените деца през последните няколко години. От информацията стана ясно, че първокласниците тази година са 368, догодина ще бъдат 342-ма, за 2013 г. родените са 316, за 2015 г. – 318, 2016 г. са с 80 по-малко, което означава четири паралелки по-малко. Костадинов поясни още, че е бил предаден от колегите си, тъй като не е получил подкрепата на една трета от тях за свикването на извънредна сесия по темата.

Кметът Методи Чимев подчерта, че докладната записка касае единствено дострояването на училище „Евлоги Георгиев”, за да преминат учениците от втора смяна в първа, и това не засяга останалите учебни заведения.

В дебата се включи директорът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Виолета Инкьова, която е общински съветник от ГЕРБ и председател на Постоянната комисия по образование и култура. Инкьова подчерта, че предложеният вариант за ОУ „Евлоги Георгив” е оптималният, а останалите въпроси не касаят конкретното предложение. Освен това отбеляза, че

не вижда големи проблеми, свързани с образованието в общината.

Мотивира твърдението си с материалната база на училищата, която определи като достатъчно добра. „Хубаво е да се каже, когато се говори по темата за образованието, че училищата имат много успехи. Нека не бъдем толкова чрногледи“, посочи Виолета  Инкьова. За дострояването на сградата на ОУ „Евлоги Георгиев“ гласуваха 24-ма общински съветници, трима се въздържаха, а двама бяха против. С „въздържал се” гласуваха съветниците Иван Раков и Иван Шаламанов от ОДБ и Христо Михалчев. „Против” бе вотът на Спас Андреев от Народен съюз и независимия Любомир Георгиев.

На последното си тазгодишно заседание местният парламент  преизбра Мария Иванова за прокурист на общинската болница. Съветниците определиха и месечното възнаграждение на прокуриста на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в размер на 1497 лева. Докладната записка на председателя на ОбС Емил Гущеров

бе одобрена без дебати, с 22 гласа „за“.

6-има от съветниците гласуваха с „въздържал се” – Костадин Костадинов, Иван Раков, Любимир Георгиев, Ани Вакъвчиева, Пламен Соколов и Виолета Зашева. Иван Танев и Любимир Георгиев официално напуснаха групата на ОДБ и вече са независими.

Последното заседание на дупнишкия парламент за тази година завърши с празник. Оказа се, че кметът Методи Чимев има рожден ден и е организирал коктейл във фоайето на залата за заседания. Съветниците получиха и коледни подаръци от градоначалника.