Незрящият 23-годишен Виктор Асенов защити оранжев колан на международен турнир по джудо в Петрич

Завърши 15-ият международен турнир по джудо „Олимпия 2005” в Петрич. Турнирът се проведе в продължение на 2 дни в зала „Арена Петрич”. Той бе организиран от ОСК “Олимпия-2005” с главен организатор Лилиан Станева със съдействието на община Петрич, Pain d’Or, Stihl, Hadjiev Sport, Българска федерация зимен и летен универсален бой, Shodan и Dax Sport. Във всяка възрастова група по 2-ма участници получават приз за най-техничен състезател (1 момиче и 1 момче). Церемонията по откриване на турнира бе удостоена с присъствието на представител на община Петрич – Борислав Коларов, от генералния секретар на БФ джудо Христо Маев, спортния директор на БФ джудо Спаска Илиева. По време на откриването на турнира бе включена и защита на оранжев колан и демонстрация на техники от незрящия състезател – 23-годишния Виктор Асенов от ОСК “Олимпия-2005”, с треньор Валентина Станева, която го готви в продължение на пет години – момчето получи много заслужени аплодисменти и успешно покри изпита за колан.
В турнира взеха участие общо 34 клуба от страната и чужбина.
Участваха общо 422-ма състезатели, от които 232-ма в първия ден, останалите – във втория.
През втория ден на състезанието имаше много оспорвани схватки при по-големите възрасти и призовете за най-техничен състезател бяха повече от заслужени. Подаръците при награждаванията бяха спонсорирани от Pain d’Or, Stihl, Hadjiev Sport, Българската федерация зимен и летен универсален бой, Shodan и Dax Sport.
Отборното класиране изглежда по следния начин:

1-      Aлександрос, Катерини, Гърция – 18 златни медала

2-      Едирне, Турция – 5 златни медала

3-      Шампион, София – 4 златни медала

Турнирът протече при отлична организация от страна на домакините, в лицето на Веско Танушев, управител на зала „Алена Петрич”, и дългогодишния треньор по джудо в южния град Димитър Танушев. На много високо равнище беше и здравното обслужване от страна на дългогодишния медицински служител Георги Харизанов.