Протестиращи пред КЕВР искат оставката на Иванов

Снимка: БГНЕС

Близо 50 души се събраха на протест пред сграда на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Те негодуват срещу цените на тока, топлата и студената вода и парното.

Сред недоволните могат да се видят и представители на БСП, сред които общинският съветник Николай Николов и Милка Христова.

Част от протестиращите искат оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, а други са на мнение, че той трябва да отиде на съд.

Протестиращите носят плакати с надписи “Време е да сложим жилетките”, “И за въздуха ли ще плащаме”, “Убиват ни с тока, водата и парното”, “КЕВР – крадиливи-еничари-вечни-разбойници”. Цветанка Илиева, клиент на „Софийска вода” и участник в протест, заяви за news.bg, че тя не е съгласна с повишаване на цената на водата в София. Илиева посочи, че неправилно КЕВР увеличава цената на водата с инфлацията.Според нея трябва да бъдат увеличени само разходите, които се влияят от инфлацията. Има някои разходи обаче, които не се влияят от инфлацията, но тя пак ги завишава. По този начин се гарантират 4-5 милиона лева приходи на „Софийска вода”, негодува Илиева.Тя поиска да се вземат политически, икономически и законодателни мерки, с които да се спре повишаването цената на водата в София. КЕВР трябва да бъдат по-инициативни в своята дейност и да предоставят повече информация на държавните институции, на базата на която да се вземат решение в Народното събрание и правителството. Друг участник в протеста коментира за news.bg, че цената на водата в България се увеличава съвсем необосновано. Според него цената на водата трябва да се определя от себестойността. Не е правилно обаче цената да се определя в зависимост от поносимостта на гражданите да плащат такава цена, посочи още участникът в протеста. КЕВР трябва се закрие като организация, защото нищо не прави, искат още протестиращите.