Правителството отпуска 300 000 лв. за напуканата сграда на църквата „Св. Успение Богородично“ в село Драговищица

  • След 10-годишна битка с различни институции храмът, който е построен през 1859 г. и е паметник на културата, ще бъде ремонтират

  • Олтарът също е започнал да се отделя от стените, молитвите се четат отвън

 

Правителството ще осигури 300 000 лв. за извършването на спешни ремонтно-възстановителни дейности в църквата „Св. Успение Богородично“ в село Драговищица, община Кюстендил. Храмът е паметник на културата от местно значение. Новината потвърди кметът на населеното място София Плачкова, която от 2 години е на този пост. Тя изрази огромната си благодарност към държавата.

“Страхотна новина в навечерието на Коледа. Почти 10 години продължи тази битка с институциите, но се радвам, че краят е положителен. Хората, живеещи в Драговищица, приеха новината с одобрение и усмивка”, сподели Плачкова.

Църквата „Св. Успение Богородично“ дълги години е в бедствено състояние. По цялото продължение на западната стена – от свода до основите и по целия свод от запад на изток, се бе появила пукнатина, която се разраства заплашително. Дървените обтегачи са се измъкнали от конструкцията на каменните зидове и не изпълняват функцията си. Допълнително поставените метални обтегачи са пред скъсване от товара на отцепилата се каменна конструкция. В последните 5 години е забранен достъпът за миряните, тъй като има голяма опасност от срутване. Олтарът също е започнал да се отделя от стените заради отдалечаването на срещуположните стени, а молитвите се четат отвън.

Пукнатината по цялото продължение на западната стена

Още през 2008 г., когато в двора на черквата се проведе първият празник Панагия, тогавашният кмет Драголюб Стоянов сигнализира за появилите се пукнатини. Дълги години нито една институция не прие проблема насериозно и състоянието на храма стигна критична точка.

В селото бе организирана дарителска акция и набиране на средства за възстановяването на храма, но сумата бе твърде малка, за да се изпълнят всички необходими дейности, тъй като са нужни стотици хиляди левове.

Черквата е изградена през 1859 г., със средствата и доброволния труд на ямборичани. За построяването на храма е искано разрешение от турските власти, за което трима мъже от селото с коне ходили в Цариград.

“В тази черква са вградени борбеността, инициативността, честта и достойнството на нашите деди и прадеди. Това ни задължава нас, техните наследници, да се борим докрай, да ремонтираме и възстановим тази черква. Срамно е, че по време на турското робство бедните хора тук са събрали средства и са я възстановили, а сега ние не можем да съберем пари да я ремонтираме”, коментираха преди години жителите на Драговищица. Сега те с нетърпение очакват да дойде хубавото време и ремонтните дейности по храма да започнат.