Путин предупреди за крах на световната сигурност

Новите оръжия, които гарантират сигурността на Русия за десетилетия напред и значително увеличават потенциала на въоръжените сили на държавата, ще накарат внимателно да се замислят тези, които прибягват до милитаристична и агресивна риторика. Това предупреди президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с Министерството на отбраната на страната, цитиран от местни медии.

Според него новите оръжия водят до балансиране на силите и глобалната стабилност.

Укрепването на отбранителните способности и защитата от външни заплахи се запазват като ключови предизвикателства пред Русия, подчерта Путин. Руският лидер отбеляза, че новите оръжия нямат аналог в света. По думите му всички видове и родове войски в Русия през 2018 г. се развиват балансирано и по план, а също така се укрепва ядрената триада на държавата, която играе ключова роля за запазване на световния паритет.

Излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег ще има тежки последствия за международната безопасност, предупреди Путин. Според него подобен ход от Вашингтон може да доведе до разпадане на цялата архитектура на безопасност. Той подчерта, че САЩ излизат от договора “под пресилен претекст, докато самите те отдавна нарушават всичко”. Путин поясни, че договорът има стабилизираща роля. Президентът добави, че в отговор на действията на САЩ Русия ще приеме допълнителни мерки за укрепване на безопасността.

Като пример Путин посочи разгръщането на системи с морско базиране “Иджис” в Румъния и Полша. По думите му това е в пряко нарушение на договора, защото установките могат да бъдат използвани за изстрелване на такива ракети и да бъдат също така със сухоземно базиране.

Според Путин нищо не може да спре Русия и САЩ да постигнат съгласие, че и други държави могат да се присъединят към договора.

“Какво ни спира да започнем разговори за присъединяването им към настоящия договор или да започнем да обсъждаме параметрите на нов договор”, попита той.

Путин съобщи, че Русия лесно може да разработи и да разположи ракети със среден обхват с наземно базиране, ако САЩ напуснат договора. Той отрече, че Москва нарушава договореностите с Вашингтон.

На 20 октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да извади страната от договора. На 4 декември държавният секретар Майк Помпео официално обвини Русия в нарушаване на договора. Вашингтон наложи ултиматум от 60 дни.

Договорът е подписан от генералния секретар на Централния комитет на КПСС Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън на 8 декември 1987 г. Класификация на ракетите според договора: от 1000 до 5500 км – ракета със среден обсег и от 500 до 1000 км – ракета с малък обсег на действие.

Ако Москва не изпълни ултиматума, САЩ ще започнат шестмесечен процес по напускане на договора.