Социалните партньори не постигнаха съгласие за заплащането на нощния труд

Снимка:БГНЕС

Социалните партньори не постигнаха съгласие за начина, по който да бъде заплащан нощният труд. След Нова година работна група с участието на работодателите и синдикатите ще обсъди и предложи съответни законодателни промени, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков:

“В очерталата се дискусия се обединихме около това, че това заплащане на нощния труд е неадекватно на другите равнища на заплащане. Минимална работна заплата, средна работна заплата – въобще на равнището на доходите в страната към 2018 година“.

Министър Петков заяви, че в бюджета за следващата година не са предвидени допълнителни пари за по-висока добавка за нощен труд за служителите на МВР, отбраната и здравеопазването.

От синдикатите реагираха остро на отказа сегашната ставка от 25 стотинки за час нощен труд да бъде увеличена още от догодина:

“В рамките на бюджета за тази година се решаваха какви ли не безумни проблеми. На какви ли не безумни групи хора – тук говорим за пари, които са заработени. Вие раздадохте какво ли не кому ли не – само не на хората, които работят“, обърна се към социалните партньори лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

“Ако се очаква ние да правим палатки, да сложим черни тениски, да застанем на глава или да жонглираме с топки, можем и това да направим, но междувременно трябва да си даваме сметка за това, че българските граждани изтичат”, каза експертът Ваня Григорова.

От своя страна Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България посочи, че в 38 бранша е договорено по-високо заплащане на нощния труд:

“Тоест тази ставка, която е изостанала от времето отпреди 10 години, изглежда смешно ниска – всъщност де факто я няма“.

 

 

 

 

 

Източник: bnr.bg