64-ма ученици се натровиха на коледно тържество

64-ма ученици се натровиха на коледно тържество, предаде БНР. Инцидентът е станал във варненско заведение. Деветокласниците от Пета езикова гимназия са с гадене, повръщане и отпадналост. В момента Агенцията по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция във Варна проучват случая. Проверява се както персоналът, така и качеството на храната, която е била поднесена на тържеството.

Началникът на РЗИ-Варна Дочка Михайлова обясни, че всеки по веригата може да е замърсил храната. Тя увери, че в момента децата са в добро състояние.

На свой ред началникът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова информира, че две деца са били откарани в болница, като едното вече е освободено за домашно лечение, а другото все още е под наблюдение заради съпътстващо заболяване.

Д-р Димова заяви, че е била сформирана съвместна комисия, която е направила оглед в клуба, в който се е провело коледното тържество. При проверката е било установено, че храната е била доставена и сервирана в съдове за еднократна употреба.

“Направихме проверка в обекта, приготвил и доставил храната в клуба. Проверката продължава, колегите са уточнили суровините, пробите ще бъдат заложени по-късно днес”, увери тя и прогнозира, че резултатите ще са ясни до петък, защото изследването за салмонела изисква повече време.

В събота и неделя общо седем класа от варненската гимназия са празнували в заведение до Младежкия дом. Тези, които са консумирали определен вид хапки, са започнали да се оплакват часове след тържеството.

В понеделник, когато е имало най-много пострадали, учебните занятия са били формални, тъй като в клас са били едва десетина деца.