ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ МОДЕРНИЗИРА ЕЛЕКТРОЗАХРАНВАНЕТО В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

Инвестицията е в размер на 2,4 млн.лв.

ЧЕЗ Разпределение стартира нов проект за подобряване на електрозахранването в София. Компанията ще извърши пълна подмяна на разпределителната уредба 110 kV в подстанция „Витоша“ в центъра на столицата. В резултат ще се подобри сигурността на електроподаването за близо 40 000 домакинства, бизнес клиенти и институции в кварталите „Лозенец”, „Иван Вазов”, „Хиподрума”, „Красно село”, „Южен парк”, „Крива река”, „Стрелбище”, „Гоце Делчев” и централната градска част, вкл. всички институции и Медицинска академия.

Новата уредба е произведена специално за ЧЕЗ Разпределение България, по нова, съвременна технология и ще осигури много по-добро управление на мрежата 110 kV в София. В нея ще бъде включен нов кабел 110 kV „Драгалевци“, чиято подмяна тече в момента – друг мащабен проект на дружеството за тази година. Втората връзка на уредбата също ще бъде частично реконструирана, като по този начин уредбата в подстанцията ще бъде захранена и от двете страни чрез сухи кабели – едно много по-сигурно решение за надеждността на електрозахранването в столицата.

Проектът за реконструкцията на подстанция „Витоша“ е на стойност 2,4 млн.лв. и се очаква да приключи в края на октомври. По време на неговото изпълнение ЧЕЗ Разпределение е осигурило алтернативно захранване на подстанцията и съответните квартали – чрез връзки средно напрежение. Възможни са кратковременни оперативни превключвания при извършване на преходи към резервните схеми. Въпреки че не очаква извънредни смущения на електрозахранването, за периода на ремонта дружеството удвоява дежурните екипи в извънработно време и почивните дни. Компанията ще реагира незабавно при нужда.