Министър Димов и кметът Камбитов подписаха договор за 36 млн. лв. безвъзмездна помощ, изграждат анаеробна инсталация

  • Документът беше парафиран и от кметовете и на останалите четири общини, които ще ползват депото в Благоевград – Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево

Договор за безвъзмездна финансова помощ, на стойност над 36 млн. лева, бе подписан между кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Финансовият ресурс е предназначен за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Договорът бе подписан на официална церемония в София, като документът беше парафиран от кметовете и на останалите четири общини, които ще ползват депото в Благоевград – Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.
С реализиране на проекта ще бъде намалено количеството на депонираните отпадъци и ще бъде насърчено тяхното рециклиране и оползотворяване. Биоразградимите отпадъци ще бъдат обработвани и третирани по безопасен за околната среда начин, което ще допринесе за изпълнение и постигане на националните цели, заложени в действащото законодателство.
Изграждането на анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци е от изключителна екологична значимост за регион Благоевград, включващ общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.
По време на церемонията бяха представени постигнатите резултати по ОПОС на национално ниво. Бяха начертани и предстоящи действия през новия програмен период.
Благодарение на Министерството на околната среда и водите и Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. общините, в това число и петте общини – Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, получиха възможност да реализират проекти в областта на управлението на отпадъците.