Добро дело! 830 бедни пенсионери получиха луканка, сирене, локум… за Коледа, 96-год. баба Надя посрещна доброволката Ангела

Доброволците потеглиха с пакетите.
  • 40 доброволци обиколиха над 30 села, пакетите възлизат на 20 000 лв.

 

Повече от 830 пакета с хранителни продукти достигнаха до хора в нужда чрез инициативата “Кюстендил – подари продукти за Коледа на пенсионер в нужда”. Над 40 доброволци разнесоха през почивните дни въпреки лошото време пакетите, като обиколиха над 30 села от община Кюстендил и около 50 адреса в града, каза един от организаторите на кампанията – Георги Костадинов.

Георги Костадинов при поредната нуждаеща се жена

Основно пакетите включваха брашно, захар, ориз, боб, леща, спагети, вафли, локум, сирене или кашкавал, мандарини на стойност около 25 лв. За хората, които не могат сами да си приготвят ястие, доброволците бяха подготвили пакети с кашкавал, сирене, луканка, локум и други продукти, които стават за директна консумация. „Никъде не си тръгвахме веднага, не и преди да си поговорим с хората. Много от тях ни посрещаха със сълзи в очите, други с неудобство. Радвам се, че помогнахме на толкова много хора”, сподели друг от организаторите – Георги Младенов. По време на обиколката Ангела Николова и Симона Станоева посетиха баба Надя от село Багренци, която в същия ден навършваше 96 години. “Тази година беше най-успешната. Раздадохме повече пакети отколкото за последните 4 години.

96-годишната баба Надя посрещна Ангела и Симона

Миналата бяха между 160 и 200 пакета. Над 30 села обиколихме и оставихме над 830 пакета. Средно един пакет струва около 25 лв., а всичко възлиза на 20 000 лева. Предварително се бяхме свързали с всеки кмет, за да ни кажат точна бройка на нуждаещите се в даденото село. Тази година от всяка точна на България ни пращаха продукти под формата на дарения. Благодарение на една от организаторките, свързала се с една онлайн платформа – TimeHeroes, през нея минават редица благотворителни кампании. Така достигна до много хора както в България, така и от чужбина, които отвориха сърцата си. С всяка година имаме и повече доброволци в самото разнасяне, което е страхотно. Имаме и фирми от Кюстендил, които ни спонсорират”, каза Георги Костадинов, който допълни, че за Великден доброволците ще се опитат да помогнем на повече от 1000 човека.