ЕК задейства плана си за Брекзит без сделка

Европейската комисия обяви, че започва изпълнението на своя план за действие при непредвидени обстоятелства, в случай че Обединеното кралство напусне Европейския съюз без споразумение.

Комисията отбелязва, че ще предприеме 14 мерки в няколко области, включително финансовите услуги, въздушния транспорт, митниците и политиката в областта на климата, отбелязвайки, че сценарият “без сделка” ще “създаде сериозни смущения за гражданите и бизнеса” в тези области в останалите 27 държави от ЕС.

“Комисията счита за съществено и спешно днес да приеме тези мерки, за да гарантира, че необходимите извънредни мерки могат да влязат в сила на 30 март 2019 г., за да се ограничат най-значителните щети, причинени от сценарий без сделка в тези области”, подчертава комисията.

Обединеното кралство ще напусне блока на 29 март 2019 г. и вероятността това да стане без сделка е голяма, тъй като не се очаква британският парламент да одобри споразумението на Тереза ​​Май.

ЕС отказва да предложи на Обединеното кралство друга сделка.

Във вторник кабинетът на Мей се съгласи да засили подготовката за потенциален сценарий “без сделка” на фона на несигурността за Брекзит.