Роска Ноцкова от Сандански стана хаджийка, поклони се на Божи гроб в Йерусалим, язди и камила

На излизане от свещеното място - Божи гроб, със снопче от 33 свещи, колкото години е земният път на Исус Христос.
  • Общественичката разказа за вълнуващата си екскурзия в Израел

С Атанаска Георгиева и Ирена Халачева
Потопих се в Галилейско море и умножих пирамидата с още един камък, разказа Роска.

Общественичката Роска Ноцкова от Сандански стана хаджия след посещението си на Божи гроб. Дейната дама бе на вълнуваща екскурзия до Израел и се върна в Сандански, изпълнена с много нови емоции и впечатления.

В скалния монастир „Карантал”, където Христос бил изкушаван от дявола, 40 дни след покръстването във водите на река Йордан.
Екскурзиантите в Назарет
В Назарет – домът на светото семейство, където е живяла света Богородица с родителите си и получава благата вест от св. Архангел Гавраил, че ще роди спасителя на човешкия род.

Роска Ноцкова се наслади на вечерна разходка в стария град Тел Авив (Яфа), а след това посрещна утрото в град Натаня. Първа спирка бе в град Кесаря, изграден от Ирод, седалището на Пилат Понтийски. Роска разказа, че това е много богат град с прекрасни плажове. В миналото се отоплявал с въглища, а след откриване на газовите находища в Средиземно море – с газ. Осъвременен и развит от англичаните.

Роска Ноцкова се качи на камила

„След Кесаря, Акведукта на Ирод, пристигане в Хайфа – третият по големина град в Израел и най-голямото пристанище, старата част Germanos и прочутите градини. Изглед от височината към залива и града. Административните сгради в големия град с особена архитектура. В далечината се вижда границата с Ливан.
По религия в Израел населението е различно, има православни храмове, католически и джамии.

. Екскурзиантите с отец Благой Стоев
Делвата, в която водата се превърнала във вино

И тук в миналото са били под египетска власт (500 години). Следващата спирка е в планината Тавор и манастира “Св. Преображение Господне”. Пристигнахме в манастира с три маршрутки. В манастира запалихме свещичка за здраве на нашите деца и близки, за починалите и имената им за четене. Има икона на св. св. Кирил и Методий и на стенопис – на св. Меркурий. Още на входа и вътре в манастира е знакът на Йерусалимската църква. Докосвам се до древните и божествени места, където са живели и се молили.

След това пътуваме към планината на блаженствата с Манастира на блаженствата, Табха – чудото на умножаването на петте хляба и двете риби, Археологическия Капетариум, монастира

“Дванадесетте апостоли”. След дългата панорамна разходка и поклонничество се настаняваме в Dona Gracia Hotel Tiberias за два дни. Научихме, че нивото на Галилея в момента е – 208,80 м.

По-късно пътуваме от град Тиберия за Назарет – дома на светото семейство. Присъствам на света литургия, получихме нафора и осветена вода от извора. Кана Галилейска – Храма с делвите – първото Христово чудо на претворяване на водата във вино”, разказа Ноцкова. В Йерихон, който е най-ниският град под морското равнище в света, тя язди камила. Групата й се разходи и с корабче, чийто капитан е бил българин. „От земите под морското ниво поехме към планината, вече над морското равнище, за да продължим по стъпките на Исус Христос във Витлеем – Дом на хляба (Небесният хляб), в превод. Храмът “Св. Рождество Христово” – най-древният храм, е петкорабна базилика със стенописите на седемте вселенски събора и поместени Сердикийски събор – 343 г.

След това по долината на река Йордан край границата с Йордания видяхме манастира „Св. Преподобни Герасим Йордански” и Юдейската пустиня, а лифт върви до планината на Христовите изкушения – монастира „Карантал”. В Йерусалим поклонниците посетиха и Божи гроб.

Материалът е подготвен със съдействието на Роска Ноцкова.