Община Кюстендил спечели проект за 424 044 евро, изгражда Център за екологично образование в бившето училище на Слокощица

Община Кюстендил спечели проект на стойност 424 044 евро по програмата за ТГС България-Сърбия, с партньор община Лебане. Бюджетът за Кюстендил е 279 141 евро, а за Лебане – 144 903 евро. Той е по приоритетна ос „Околна среда – опазване на природата”. „Реновирана ще бъде сградата на бившето училище в село Слокощица, като в нея ще бъде изграден Център за екологично образование. Предвиждат се мерки за енергийна ефективност за сградата, със саниране, ремонт на покрива, подмяна на дограма. Ще бъде вдъхнат нов живот на този имот в село, което е изключително близо до Кюстендил”, обясни зам.-кметът Радмила Рангелова. В община Лебане ще бъде реновирана детска градина.
Проектът предвижда още да бъде изготвена съвместна екологична програма “Бъдете равни с природата” за деца в предучилищна възраст, екообучение в Кюстендил и тридневна детска изложба “Моят зелен град”. Ще бъде изготвен съвместен екологичен план “Околна среда в трансграничния регион” и ще се организира двудневен дискусионен форум “Трансгранична околна среда – състояние и тенденции”.