Енергиен спестовник „ЧЕЗ Електро България“ АД

Съвети за разумно и отговорно използване на електроенергията

 

Голяма част от използваните в домакинствата уреди са значителен консуматор на електроенергия. Готварските печки, хладилниците, фризерите, пералните и сушилните използват над 17% от месечното потребление на електроенергия в едно домакинство.

Готвенето използва много енергия, защото фурната, грилът и котлоните работят при много високи температури. Затова избирайте енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност /А или А+/. Използването им може да намали значително сметките за ток.

Няколко лесни за прилагане мерки за енергийна ефективност биха могли да спестят до 20% от разхода за енергия при приготвяне на храна.

  • Ако използвате електрически котлони, уверете се, че базите на готварските Ви съдове са плоски и в контакт с пръстените на котлоните.
  • Използвайте размер на съда за готвене, отговарящ на размера на котлона. Ако виждате ръба на работещ котлон или пламъците от газов котлон около тенджерата или тигана, това значи, че хабите енергия. Използването на капак пести енергия.
  • Използвайте тенджера под налягане или бавен котлон. Те са много ефективни и използването им струва по-малко.
  • Електрически чайници, тостери и микровълнови печки са по-ефективни, тъй като топлината се използва само за загряване на храната и не се губи за отопление на тиган, скара или въздуха в стаята. Топлете вода в електрическа кана, а не в тенджера или чайник. Не препълвайте тенджерите или чайниците – затоплянето на излишно количество вода хаби енергия.
  • Използвайте микровълнова печка, но не я оставяйте в режим на готовност. Микровълновите печки използват 90% по-малко енергия отколкото традиционните готварски печки.
  • Ако имате малка фурна, я използвайте за малки продукти вместо основната фурна. Поставете фурната на необходимата температура, а не на най-високата възможна. Използването на фурна на висока степен не я загрява по-бързо. Задайте температурата, от която се нуждаете. Избягвайте отваряне на вратата на фурната, когато е в употреба, и подменяйте увредените й уплътнения. Използвайте вентилатора на фурната си, докато готвите, защото той намалява с 20% енергийния й разход.
  • Не слагайте готварската си печка в близост до хладилника или фризера, тъй като това ще увеличи разхода им на енергия.