Дупничанинът Кирил Милов се нареди на престижното 8-о място в класацията „Спортист на годината” на България

Щастливият Кирил Милов при награждаването си
  • 3 пъти по-мотивиран съм за успех, заяви борецът при награждаването си

Дупничанинът Кирил Милов бе избран на престижното 8-о място в класацията „Спортист на годината” на България за 2018 година. Той стана световен вицешампион по борба, класически стил. Големия си успех той завоюва в Унгария преди няколко месеца, като съвсем малко не му достигна да покори световния връх, грабвайки златен медал.
„Доволен съм, че въобще съм в Топ 10 на България, след като има толкова медалисти и толкова добри спортисти. Надявам се за в бъдеще да стигна №1. Бях малко притеснен, но се радвам, че всичко мина както трябва. И дано всички български спортисти да покоряват все повече върхове. Най-трудният ми момент беше изваждането на пироните от крака след операцията. В първата седмица не можех да стъпвам и се запитах затова ли направих операцията. Най-сладкият момент бе, когато се качих на стълбичката на Мондиала. Сега съм тройно по-мотивиран и ще тренирам още по-усилено, за да мога да постигна още по-големи върхове. Надявам се да взема квота за Олимпиада – както аз, така и много български спортисти. Пожелавам си да съм здрав, другото се постига”, каза при награждаването си Кирил Милов. Световната и европейска вицешампионка Тайбе Юсеин пък стана Спортист номер 1 на страната ни.
27-годишната Юсеин пък спечели категорично континенталната титла на първенството в Каспийск (Русия) през месец май, а през октомври покори и световния връх на планетарния форум в Будапеща (Унгария). Състезателката в категория до 62 килограма печели престижното отличие за първи път в кариерата си.
Втори в класацията се нареди лекоатлетката Мирела Демирева, а трета е друга лекоатлетка – Александра Начева. Номер 4 в подреждането е Биляна Дудова (борба), 5-а е Стойка Петрова (бокс), 6-и Кубрат Пулев, под номер 7 са сестрите Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон), 9-а е гимнастичката Катрин Тасева и 10-а Александра Жекова (сноуборд). Наградата за най-добър треньор пък съвсем закономерно бе спечелена от наставника на националния отбор по борба за жени – Петър Касабов.